'Monniken' vertrokken uit kasteel Stoutenburg: "Dit is heel erg zuur"

LEUSDEN - De leden van het Franciscaans Milieuproject in Stoutenburg zijn vertrokken. Ze moesten noodgedwongen verhuizen na een huurverhoging. Vanmorgen vroeg namen de leden afscheid van kasteel Stoutenburg en zijn ze begonnen aan een pelgrimstocht.
Sinds 1991 woonden leden van het project in het kasteel. De moderne monniken, zoals ze zichzelf noemen, leven in harmonie met anderen, de natuur en god. Hun grote voorbeeld is Franciscus van Assisi.

HUURVERHOGING

Het Utrechts Landschap is eigenaar van het landgoed waar kasteel Stoutenburg op staat. Vorig jaar besloot de eigenaar de huur te verdubbelen. "Zij waren duidelijk: zij gaan voor hun belangen en dat belang is dat ze geld nodig hebben om de natuur te beschermen", zegt Guy Dilweg die al sinds de oprichting van het Milieuproject in het kasteel woont. "Dit is heel erg zuur."
De laatste tijd woonden er nog acht 'moderne monniken' in het kasteel. De bewoners zijn grotendeels zelfvoorzienend, mede dankzij hun eigen moestuin achter het kasteel.
De leden van het Franciscaans Milieuproject werden vrijdagochtend uitgezwaaid door buren en vrienden. "Dit doet ons allemaal heel erg goed", zegt een van de leden. "Hartverwarmend." Tijdens een afscheidsceremonie werden liederen gezongen en gedichten voorgelezen.

PELGRIMSTOCHT

Vier van de acht leden gaan in een klooster in Cuijck wonen. De rest heeft op andere plekken onderdak gevonden. De 'moderne monniken' gaan lopend naar Cuijk. "Het is een pelgrimstocht", zegt Dilweg. Ook een aantal buren en vrienden loopt mee.
Het Utrechts Landschap is op zoek naar een commerciële partij die het kasteel wil verbouwen. De nieuwe eigenaar moet het kasteel uit de zeventiende eeuw een nieuwe bestemming geven. Slopen mag niet.

De 'moderne monniken' moeten vertrekken uit kasteel Stoutenburg

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.