Instellingen

Utrechters krijgen jodiumtabletten voor bescherming bij kernramp

PROVINCIE UTRECHT - In grote delen van Utrecht valt de komende weken een doosje met jodiumtabletten in de bus. De overheid stuurt deze naar huishoudens binnen een straal van 100 kilometer van een kerncentrale. De pillen beschermen tegen het radioactieve jodium dat bij een kernongeluk vrij kan komen.
In de provincie Utrecht kunnen huishoudens in Houten, IJsselstein, Montfoort, Lopik, Nieuwegein, Oudewater, Utrecht, Vianen, Wijk bij Duurstede en Woerden een pakketje verwachten. Op de website jodiumpostcodecheck.nl staat aangegeven welke regio's de jodiumtabletten opgestuurd krijgen.
Niet iedereen in Nederland krijgt de pillen opgestuurd. Hoe verder iemand van een kernreactor afwoont, hoe lager de mogelijke blootstelling aan radioactief materiaal, is de redenering. Ook speelt mee dat mensen een kleinere kans hebben op het ontwikkelen van schildklierkanker door radioactief jodium als ze ouder zijn.
In heel Nederland krijgen in totaal zo'n 1,2 miljoen huishoudens pillen opgestuurd. Het gaat om mensen tot en met veertig jaar die binnen twintig kilometer van een kernreactor wonen en om huishoudens met kinderen tot achttien jaar die binnen een straal van honderd kilometer van een kernreactor wonen.
Nederland telt nog maar een grote kerncentrale die vol in bedrijf is en die staat in Borssele. Maar omdat in Duitsland en België reactoren niet ver van de grens staan, lopen grote delen van Nederland gevaar als daar iets misgaat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.