Herfstweer zorgt voor vertraging op het spoor

UTRECHT - Tussen Utrecht Centraal en Arnhem Centraal reden vanochtend minder treinen door gladde sporen. De rails waren glad door blaadjes op het spoor.
Volgens de NS zijn de grootste problemen inmiddels verholpen. De treinen rijden weer normaal sinds 08:00 uur.

BLAADJES

Reizigers deze week nogl wel vaker rekening houden met vertraging. Door het onstuimige herfstweer vallen veel blaadjes van de bomen en die worden dan weer fijngemalen door de wielen van de trein, aldus Weeronline. In combinatie met vocht en roest kan dat een dunne, gladde laag op de rails vormen.
Treinen slippen hierdoor soms door en dan ontstaan de zogenaamde vierkante wielen. Als maatregel rijden de treinen vaak langzamer en dat zorgt voor vertraging en uitvallende treinen in de dienstregeling. Ook blijven spoorwegovergangen nabij stations als veiligheidsmaatregel soms langer dicht.

GLADDE SPOREN

Afgelopen week ondervond de NS op enkele trajecten ook al hinder van gladde sporen en vielen treinen uit. Deze week krijgen de spoorwegen voor het eerst te maken met intensievere bladval.
De NS en ProRail gaan deze herfst twaalf geltreinen inzetten om de gladde sporen te bestrijden. Dat zijn er twee meer dan vorig jaar. De speciale treinen smeren een substantie die bestaat uit zand, metaaldeeltjes en aardappelzetmeel op het spoor.