Instellingen

Beroepsverbod en celstraf voor stalkende seksfysio

© Frank van Beek, ANP
UTRECHT - De 55-jarige fysiotherapeut Joop van G. is veroordeeld tot gevangenisstraf. De rechtbank acht bewezen dat hij tussen 2012 en 2015 in Utrecht ontucht pleegde met twee jonge vrouwelijke patiënten.
Ook belaagde hij de slachtoffers via voicemails en e-mails toen zij het contact met hem hadden verbroken. Van G. dacht met de patiënten een relatie te hebben. Een van hen zou ook buiten de behandelingen zijn langsgekomen.
"Ik dacht dat het duidelijk was. Ik zie nu dat het niet zo was", zei Van G. twee weken geleden tijdens een zitting. "Het kan niet, ik zat in een modus. De praktijk liep niet. Ze zeiden dat ze me vertrouwden. Ik vatte signalen verkeerd op."
De rechter veroordeelde de man maandag tot een gevangenisstraf van een jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.

SEKSUELE HANDELINGEN

De twee vrouwen hadden last van fysieke en psychische klachten en waren aan zijn zorg toevertrouwd. Hij manipuleerde de slachtoffers tot het ondergaan van steeds verdergaande seksuele handelingen die geen enkel behandeldoel hadden. Beide vrouwen kampen nog steeds met de psychische gevolgen, aldus de rechtbank

STOORNIS

Uit onderzoek van de psycholoog blijkt dat bij Van G. sprake is van een ernstige depressieve stoornis in combinatie met narcistische persoonlijkheidsproblematiek. De rechtbank neemt het advies van de psycholoog over en beschouwt de man als verminderd toerekeningsvatbaar. De straf is mede daardoor iets lager dan de
.

BEROEPSVERBOD

De rechtbank vindt het belangrijk dat de man behandeld wordt om zo de kans op herhaling te beperken. Een groot gedeelte van de straf wordt daarom voorwaardelijk opgelegd. Hierbij is ook meegewogen dat het handelen van de man privé en zakelijk flinke gevolgen voor hem heeft. Ook mag hij van de rechtbank vijf jaar lang zijn beroep niet meer uitoefenen.
Verder komt de man onder reclasseringstoezicht en krijgt hij een contactverbod opgelegd met de slachtoffers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.