Nieuwe fietspaaltjes op de Neude in vorm van Domtoren

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Op de Utrechtse Neude zijn vandaag nieuwe fietspaaltjes geplaatst. Die hebben de vorm van de Domtoren.
Op de plek van de paaltjes waren eerder speciale plekken voor vrachtwagens om te lossen. Dat was een proef genaamd Stop & Drop.

ONVEILIG

Maar de ABN AMRO-bank aan de Neude vond dat onveilig en stapte naar de rechter. Die gaf de bank gelijk. Vanaf dat moment werden de vakken ingericht voor het kort parkeren van fietsen, maar die fietsen vielen regelmatig om.

ONTWERP

De Dompaaltjes moeten dat nu voorkomen, aldus de gemeente. Het Dommetje is bedacht in het kader van de ontwerpwedstrijd 'Het Kekke Rek'. Het is een ontwerp van Rosa de Vries. Het originele ontwerp is door haar aangepast om eenvoudiger te kunnen produceren.

KLEIN GAT

De nieuwe paaltjes werden vandaag door fietsers direct in gebruik genomen. Echt praktisch zijn ze niet, aangezien de gaten te klein zijn om er een fietsketting doorheen te steken.
ABN AMRO is tevreden met de paaltjes. Volgens de bank worden fietsen nu netter neergezet en niet meer tegen de gevel. Ook laat de bank weten dat de bank en de pinautomaten goed zichtbaar zijn, dat bevordert de veiligheid
Er zijn nog geen plannen om paaltjes ook op andere plekken in de stad neer te zetten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.