Instellingen

Henk Westbroek volgt ondergrondse afvalcontainer

UTRECHT - Doen we het allemaal voor niks? Die vraag klinkt vaak als het gaat over afval scheiden. Henk Westbroek zocht het uit een volgde een ondergrondse afvalcontainer van Leidsche Rijn naar het eindstation.
Er zijn verschillende soorten ondergrondse vuilcontainers: glas, papier, textiel, restafval en plastic. Bij plastic horen ook drankpakken en blikjes. De containers worden allemaal apart geleegd in vuilstortauto's.

VUILNISMAN

Henk stapt eerst in bij vuilnisman Jan Roodakker die vandaag de plasticcontainers optakelt en leegt. Hij doet gemiddeld zo'n vijftig containers per dag.
Lang niet overal zijn ondergrondse containers te vinden. Jan: "In sommige wijken zijn zulke smalle straten, daar kunnen ze bijna geen ondergrondse kwijt. Ook door kabels in de grond en dat soort dingen."

VOL

Veel bewoners zijn bang dat ondergrondse containers snel vol zijn waardoor mensen hun zakken ernaast zetten, maar Jan ziet dat anders. "In sommige wijken, zoals Kanaleneiland, had je vroeger echt bergen liggen en dat soms een paar dagen. Maar sinds die ondergrondse er zijn, vind ik het aardig schoon geworden."

AFVALINZAMELINGSSTATION

Aangekomen bij het afvalinzamelingsstation komt Henk tot de ontdekking dat het plastic niet in onze regio blijft, maar naar Rotterdam gaat. Manager Erik Velthuizen: "Daar hebben ze toevallig een hele goede scheidingsinstallatie staan die wij niet hebben."
Op naar Rotterdam dus. Het Utrechts plastic wordt daar in zes soorten plastic gesorteerd. Dat gebeurt door machines die de dichtheid en zwaarte van plastic kunnen inschatten.
Plastic-scheider Geert Steeghs is heel tevreden over ons aanbod. "Kijk eens, bijna allemaal plastic verpakkingsafval. Als je goed kijkt, zie je wel eens een schoen of een knuffel, maar de Nederlandse burgers zijn heel netjes wat dat betreft, absoluut."
Henk Westbroek is elke dinsdag te zien op RTV Utrecht en de aflevering staat ook alvast bij dit bericht.

Westbroek volgt ondergrondse afvalcontainer

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.