Tentoonstelling over opgegraven skeletten in Nieuwegein

UTRECHT - De skeletten die afgelopen winter bij Nieuwegein zijn gevonden worden onderdeel van de Nationale Archeologiedagen. Nieuwegein heeft de bijzondere opgraving aangegrepen om voor het eerst mee te doen aan het jaarlijkse evenement.
De 6.000 jaar oude geraamtes werden blootgelegd op de bouwplaats van bedrijventerrein Het Klooster. Drie complete skeletten bleken van een volwassene, een tiener en een kind uit de zogenoemde Swifterbantcultuur. Daarnaast zijn er ook botresten van mogelijk vier andere mensen gevonden.
In totaal werden op de vindplaats meer dan 136.000 goed geconserveerde vondsten gedaan, van vuursteen en aardewerk tot geweien, git en hout. Volgens Nieuwegein is Het Klooster daarom Nederlands rijkste vindplaats van Swifterbantmateriaal ooit.
De eerste resultaten van de opgravingen zijn vanaf volgende week donderdag ruim een week lang te zien in de centrale hal van het stadhuis. In de bibliotheek van Nieuwegein worden kinderactiviteiten over archeologie gehouden en filmpjes van de opgravingen vertoond. Ook zijn er lezingen over het historische landschap van Nieuwegein en over het onderzoek op Het Klooster.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.