Instellingen

Iedere ochtend file rijden in Vathorst: "het is een drama"

© RTV Utrecht / Rik Dogger
© RTV Utrecht / Rik Dogger
© RTV Utrecht / Rik Dogger
AMERSFOORT - Bewoners in Vathorst zijn het zat. Iedere ochtend staan er files in de Amersfoortse wijk. De rondweg is niet berekend op zo veel automobilisten. De gemeente heeft maatregelen aangekondigd, maar pas in 2024 zijn de werkzaamheden klaar.
"Ik hou best van optochten, maar niet op deze manier", reageert een automobilist. "Als je na acht uur vertrekt weet je dat je vast staat", aldus een andere automobilist.
De rondweg van Vathorst bestaat uit een aantal rotondes, dat lijkt in combinatie met het aantal automobilisten de oorzaak van de files. "Ik ben al meer dan vijf minuten bezig en ik heb nog maar honderd meter gereden."

MAATREGELEN

De gemeente Amersfoort heeft 20 miljoen euro vrijgemaakt om de problemen op te lossen. Zo gaan scholieren van het Wellantcollege straks onder de rotonde door via een tunnel.
Ook komt er aan de noordzijde van Vathorst een extra weg. Die ontsluiting loopt richting Bunschoten naar de A1.
Volgens wethouder Buijtelaar (VVD) zijn er meer automobilisten dan aangenomen werd. De gemeente had verwacht dat veel mensen met het openbaar vervoer naar hun wijk zouden gaan. "De mensen nemen over het algemeen meer de auto dan de bus, met dit als gevolg", zegt Buijtelaar.

BUSBAAN

Tijdens een informatieavond spraken bewoners de wens uit om de busbaan in de spits open te stellen voor automobilisten. Maar dat lost volgens de gemeente het probleem niet op.
Ook gaven bewoners aan dat er veel sluipverkeer door de wijk rijdt. Dat moet minder worden als knooppunt Hoevelaken aangepast is.
Volgend jaar beginnen de werkzaamheden. Eerst zal worden gestart met het aanpakken van de rotondes. In 2024 moeten alle werkzaamheden afgerond zijn.

Wethouder Buijtelaar: "De mensen nemen meer de auto dan de bus"
Iedere ochtend in de file in Vathorst

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.