TIJDLIJN: wat weten we over de vermissing van Anne Faber?

PROVINCIE UTRECHT - In Zeewolde is het lichaam gevonden van de vermiste Anne Faber. De 25-jarige Utrechtse werd sinds vrijdagavond 29 september vermist. RTV Utrecht heeft tot de vondst in Zeewolde alles bijgehouden op een tijdlijn.

DONDERDAG 12 OKTOBER

- "Het zwartste scenario is helaas uitgekomen. Onze liefste Anne is niet meer." Dat zei de oom van Anne Faber, die namens de familie
, nadat bekend was geworden dat haar lichaam is gevonden.
- Er komt een onderzoek naar de situatie in de kliniek van Altrecht in Den Dolder, de kliniek waar Michael P. inzat. P. wordt verdacht van betrokkenheid bij de vermissing en de dood van Anne Faber.
- Collega's, oud-collega's, de politie en burgemeester Jan van Zanen iedereen is diep geraakt door het nieuws van de dood van Anne.
- De politie heeft op een persconferentie bekendgemaakt dat in een bos bij Zeewolde het lichaam van Anne Faber gevonden is. De aangehouden Michael P. wordt verdacht van betrokkenheid bij haar vermissing en haar dood.
- Het voorarrest van Michael P. is intussen met veertien dagen verlengd.
- De recherche heeft een specifieke locatie in beeld waar het lichaam van Anne Faber moet liggen. Dat meldt de politie. De zoekactie concentreert zich op het Nulderpad in het Horsterwold in Flevoland. Het gebied is afgezet. De politie benadrukt dat er nog geen lichaam gevonden is.
- Op andere plekken komen voorlopig geen zoekacties meer.

WOENSDAG 11 OKTOBER

- Burgemeester Koos Janssen heeft met zo'n 25 inwoners van Den Dolder gesproken over de verdwijning van Anne Faber. Bij het
was ook de politie en een delegatie van Altrecht aanwezig.
- De zoekactie rond Soest wordt aan het eind van de middag gestaakt omdat het te donker wordt.
- Er waren veel vragen vandaag over een Braziliaans facebookbericht met foto van een blond meisje. Volgens de politie is het niet Anne Faber.
- In de zoektocht naar Anne Faber heeft de politie een zoekgebied afgezet bij Zeewolde. Agenten zoeken in natuurgebied de Stille Kern naar sporen. Er wordt gezocht door ME en speurhonden. De politie waarschuwt mensen die willen helpen zoeken niet naar Zeewolde te komen. Alleen specialisten worden toegelaten in het gebied.
- De politie is nog bezig met het onderzoek op het terrein van de forensische kliniek van Altrecht. Het onderzoek daar heeft tot nu toe geen sporen opgeleverd die mogelijk kunnen leiden naar Anne Faber.
- De politie zoekt vandaag verder naar Anne Faber in het bos van Pijnenburg bij Soest. Daar is nog niet eerder gezocht. De zoektocht vindt nu plaats in het gebied tussen de Wieksloterweg Oostzijde en de Dolderseweg in Soest.
- De politie doet nog geen mededelingen over de auto waarover Michael P. mogelijk de beschikking had. De man die vastzit in verband met de vermissing reed volgens de Telegraaf die dag in de auto van zijn moeder.

DINSDAG 10 OKTOBER

- Om 20.00 uur is een particuliere groep met zoekhonden nog met een zoektocht gestart op het Berkenlaantje in Soest. Voor zover bekend is ook bij die zoektocht niks noemenswaardigs gevonden.
- Hulpdiensten zijn vandaag rond 19.30 uur gestopt met de zoektocht naar Anne Faber vanwege invallende duisternis.
- In Zeewolde (Flevoland) is de aanhouding van plaatsgenoot Michael P. het gesprek van de dag. "Het was een bijzondere jongen. Hij was vrij agressief."
- De politie heeft inmiddels zo'n tweeduizend tips binnengekregen. "Helaas kunnen we niet iedereen persoonlijk bedanken."
- Jurist Lodewijk Rinsma noemt het opvallend dat P. vrij rondliep in de bossen van Den Dolder. Bij tbs'ers zijn de regels rond invrijheidsstelling een stuk strenger.
- De advocaat van Michael P. wil niets zeggen over zijn cliënt. Nog altijd is onduidelijk waar de Altrecht-patiënt precies van wordt verdacht.
- Een bewonersavond dinsdagavond over veiligheid in Den Dolder is vanwege alle ontwikkelingen uitgesteld door de gemeente Zeist. De bijeenkomst ging over het herkennen van verdacht gedrag. Inwoners wilden de bijeenkomst aangrijpen om zorgen te uiten over Altrecht.
- Ondanks dat gisteren een verdachte is aangehouden, blijft de zoektocht naar Anne onverminderd doorgaan. Hulpdiensten gaan het hele Altrecht-gebied uitkammen en een deel van de bossen eromheen.
- In de omgeving van Altrecht in Den Dolder zijn mensen al langer bezorgd over de veiligheid. PVV-Kamerlid Markuszower wil van de minister weten: "Wat doet dit levensgevaarlijke monster nu al op straat?"

MAANDAG 9 OKTOBER

- In de Altrecht-kliniek is de kamer van de verdachte
.
- De verdachte is Michael P. uit Zeewolde. Hij heeft in 2010 twee tienermeisjes verkracht tijdens Koninginnedag in Nijkerk. Daarvoor kreeg hij elf jaar cel.
- Verrassend nieuws: de politie heeft een verdachte aangehouden. Het gaat om een 27-jarige zedendelinquent uit een kliniek in Den Dolder. Hij zit een straf uit voor de verkrachting van twee tienermeisjes in Nijkerk.
- De politie hoopte dat de verdachte hen naar de verblijfplaats van Anne zou leiden, maar dat is nog niet gebeurd. Anne wordt nog vermist en de zoekacties gaan door.
- De politie heeft inmiddels 1700 tips ontvangen, teveel nog om allemaal persoonlijk te beantwoorden.
- Defensie hielp al achter de schermen bij het zoeken naar Anne, maar komt nu ook met zo'n 65 militairen naar de zoeklocaties.
- Stichting Signi Zoekhonden, die regelmatig helpt bij vermissingen, is verbaasd over de strategie van de Utrechtse politie in de zoektocht naar Anne Faber. De stichting heeft aangeboden te helpen maar de politie is daar niet op ingegaan.

ZONDAG 8 OKTOBER

- De zoektocht wordt aan het eind van de middag afgerond zonder belangrijke vondsten. De vijver wordt weer vrijgegeven. De politie geeft aan de volgende dag verder te zoeken.
- Het zoekteam richt zich volgens de politie nu ook op een nieuw gebied ten westen van het Blookerpark in Huis ter Heide: het gebied tussen de Amersfoortseweg, Duinweg en Dennenweg.
- Politie en vrijwilligers zoeken vanaf 10.00 uur in Huis ter Heide verder naar Anne Faber. Ze doorzoeken de bosjes waar eerder de jas van Anne is gevonden.

ZATERDAG 7 OKTOBER

- De zoektocht wordt aan het begin van de avond afgerond: er is niets gevonden dat gelinkt kan worden aan de vermiste Utrechtse.
- Het zoeken gaat door tot het beoogde gebied is doorzocht of het te donker wordt, laat de politie weten.
- Politiewoordvoerder Bernhard Jens laat rond het eind van de middag weten dat er "vooralsnog geen nieuwe ontwikkelingen zijn" in de zoektocht naar Anne.
- Ze zoeken ook in een stuk bos aan de Hobbemalaan. Dat ligt op steenworp afstand van het Blookerpark. Ook in tuinen wordt gezocht.
- De politie en ME zoeken opnieuw bij de vijver naar de vermiste Anne Faber. De politie krijgt hulp van vrienden en familie van Anne en ook mensen van het Rode Kruis zoeken mee.

VRIJDAG 6 OKTOBER

- Rond 16.00 uur heeft de politie in het Blookerpark een
gevonden die mogelijk ook van Anne is. Na de jas en de fiets is dit het derde concrete spoor dat mogelijk naar de vermiste Utrechtse leidt.
- De politie heeft vastgesteld dat de gevonden fiets vrijwel zeker van Anne is. Volgens het NFI is de jas die dinsdagavond in Huis ter Heide werd aangetroffen ook van Anne.
- De ME onderzoekt de omgeving van de leeggepompte vijver op sporen. Vrijwillige zoekteams speuren aan de overkant van de Amersfoortseweg. Als blijkt dat zich in de vijver zelf geen bruikbare aanwijzingen bevinden, wordt de zoekactie verplaatst naar de straten en voortuinen in het dorp.

DONDERDAG 5 OKTOBER

- De vijver wordt inderdaad helemaal leeggepompt. Dat begint rond middernacht.
- Er worden vissen met een schepnet uit de vijver gehaald door brandweermannen. Volgens verslaggever Marco Geijtenbeek is er nog niks te zeggen over resultaten. "Men is nog bezig met het logisieke werk".
- De vijver is 'gedregd'. Waarschijnlijk zonder resultaat, want rond 23.00 uur wordt het onderzoek weer hervat. Mogelijk gaat de brandweer de vijver zelfs helemaal leegpompen.
- Bij een vijver in het Blookerpark in Huis ter Heide is aan het begin van de avond een fiets gevonden. Een woordvoerder van de politie bevestigt dat de fiets erg lijkt op de fiets van Anne.
- De nieuwe zoekactie is bij de Soester Duinen, zo'n vijf kilometer van de plek in Huis ter Heide waar dinsdag en woensdag gezocht is. De ME krijgt assistentie van een politiehelikopter, speurhonden en vrienden en familie van Anne.
- De ME is opgeroepen voor een nieuwe zoekactie.
- De familie wil dat het leger gaat zoeken.
- Dag 6 van de vermissingzaak. Hoe nu verder?. De politie hoopt onder meer de telefoon en fiets van Anne nog te vinden. Ook worden camerabeelden van organisaties en bewoners langs de vermoedelijke fietsroute bestudeerd.

WOENSDAG 4 OKTOBER

- De
is beëindigd. Er zijn spullen aangetroffen en naar het NFI gebracht, maar er zijn geen concrete aanwijzingen dat die spullen van Anne zijn. Uiteraard gaat het politie-onderzoek naar de verdwijning van Anne gewoon door.
- De politie heeft meer details over de fiets van Anne Faber. Deze zwarte opoefiets van het merk Old Dutch heeft een rode sticker op het achterspatbord. Op deze sticker staat de tekst: Van Dam tweewielers, Elst en een telefoonnummer.
- De telefoon van Anne, die ook nog niet is aangetroffen, betreft een zilverkleurige iPhone type 5S, meldt de politie.
- De gevonden kleding gaat naar het NFI voor DNA-onderzoek.
- Zo'n 40 leden van de ME doorzoeken op linie het bos in Huis ter Heide.
- Speurhonden hebben in het bos en langs het fietspad gezocht. Daarbij zouden sporen zijn gevonden die aanleiding waren om ook in Den Dolder te zoeken, meldt het ANP.
- Onder meer een paardenwei is met allerlei apparatuur nauwkeurig in beeld gebracht. Camerabeelden van een aangrenzend Defensieterrein zijn bestudeerd, meldt het ANP.
- Een nieuw team met honden is aan gekomen in Huis ter Heide, aldus verslaggever Rik Dogger.
- Een groep bezorgde burgers zoekt vandaag opnieuw naar de vermiste Anne Faber (25) uit Utrecht. De politie begeleidt de actie in de omgeving van de Amersfoortseweg in Huis ter Heide.
- De familie van Anne doet een beroep op het pubiek om camerabeelden te bewaren en aan de politie te geven.
- De politie geeft een uitgebreid interview aan RTV Utrecht over de vermissing.
- De zoektocht in het bos gaat nog de hele dag duren.
- De politie zoekt met speciale apparatuur in het bos in Huis ter Heide.
- Politie vraagt beelden op van defensieterrein en huizen in Huis ter Heide.
- Het onderzoek in Huis ter Heide is hervat. De politie zegt dat het stuk bos wordt uitgekamd waar de vermoedelijke jas van Anne is gevonden.
- De politie heeft na Opsporing Verzocht zo'n 35 tips binnengekregen. Volgens een woordvoerder van de politie zit er een aantal bij die de moeite waard zijn om verder uit te zoeken.
- De politie heeft het gebied vannacht bewaakt. Het fietspad langs de Amersfoortseweg is afgezet.
- Slachtofferhulp Nederland adviseert achterblijvers die "tussen hoop en vrees" leven. "Iedereen die behoefte heeft aan ondersteuning - of dat nou familieleden of oud-collega's zijn - kan altijd met ons bellen."

DINSDAG 3 OKTOBER

- De jas is zeer vermoedelijk van Anne. Dat heeft de politie bevestigd in Opsporing Verzocht.
- De recherche is bezig met een zoekactie in Huis ter Heide. Er is een jasje gevonden dat mogelijk iets te maken heeft met de vermiste Anne.
- Bij de politie zijn al ruim 300 tips binnengekomen over Anne. Veel gaan over haar zwarte opoefiets.
- Opsporing Verzocht en Bureau Hengeveld kondigen aan in hun uitzendingen aandacht te besteden aan de vermissingzaak.
- Politieagenten bellen aan bij de villa's aan de Hilversumsestraatweg tussen Baarn en Lage Vuursche. Vrijwilligers hervatten hun zoekacties in het bosrijke gebied.
- De politie tast nog in het duister over de reden van de verdwijning. Omdat er nog altijd geen spoor van Anne of haar Batavus-omafiets is gevonden, wordt het scenario van een ongeluk tijdens het noodweer steeds onwaarschijnlijker.
- Collega's van Anne maken zich grote zorgen. "We doen de deuren open om met elkaar te praten en te proberen een beetje de draad van het werk op te pakken", schrijft haar werk op Facebook. "Als afleiding en om samen te zijn.

MAANDAG 2 OKTOBER

- De politie zet in de avond een deel van het
van Anne online. De recherche hoopt dat dit leidt naar de gouden tip. Woordvoerder Bernhard Jens praat in het tv-programma Pauw over de vermissing.
- Agenten zoeken met zes honden in een gebied aan de oostkant van Soest. Annes telefoon heeft voor het laatst verbinding gemaakt met een telefoonmast in die omgeving.
- In Baarn, Soest, Hilversum, De Bilt en Lage en Hoge Vuursche wordt een beroep gedaan op inwoners en ondernemers die een camera aan hun huis of bedrijf hebben hangen. De politie zoekt beelden die vrijdagavond zijn gemaakt.
- Rond Paleis Soestdijk zoeken politieagenten en vrijwilligers verder naar Anne. De actie is opgezet door tientallen vrienden en familieleden. De politie vindt diverse spullen, maar die kunnen niet in verband worden gebracht met de vermissing van Anne.

ZONDAG 1 OKTOBER

- De politie deelt in de avond extra details over het signalement. Zo heeft Anne een moedervlekje op haar kin en in haar linkeroor twee oorbellen, één goudkleurig knopje en één ringvormige.
- Rond 12.00 uur zijn er twee rechercheurs op de hoek van de Amsterdamsestraatweg en de Hilversumsestraatweg in Baarn. Ze vergelijken de locatie met de achtergrond van de door Anne gemaakte selfie. Een politiehelikopter maakt warmtebeelden.

ZATERDAG 30 SEPTEMBER

- Anne heeft een afspraak in Amsterdam, maar komt niet opdagen.
- De politie zoekt in Baarn naar Anne en sporen van haar, zoals in de omgeving van de plek waar ze een selfie maakte. Deze zoektocht levert niets op.
- Er wordt een rechercheteam samengesteld dat onderzoek gaat doen naar de vermissing van Anne.
- De politie verspreidt een opsporingsbericht. Agenten maken zich vanaf de eerste melding zorgen over de toestand van Anne, omdat ze een vrouw is met een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

VRIJDAGAVOND 29 SEPTEMBER

- De familie en vrienden van Anne maken zich ernstig zorgen. Ze nemen rond middernacht contact op met de politie.
- Om 19.50 uur ziet Annes vriend dat een door hem gestuurd bericht niet wordt gelezen. Er is daarna ook geen contact meer met Anne geweest.
- Anne stuurt haar vriend omstreeks 18.50 uur een selfie. De foto maakt ze in Baarn bij de kruising van de Hilversumsestraatweg met de Amsterdamsestraatweg. Het regent op dat moment.
- Rond 18.15 uur stuurt Anne een berichtje naar haar vriend om te zeggen dat ze in Hollandsche Rading is. Volgens de politie breekt er rond die tijd noodweer uit. De weersomstandigheden zijn mogelijk gevaarlijk.

VRIJDAGMIDDAG 29 SEPTEMBER

- Anne
om ongeveer 17.00 uur uit Utrecht. Ze maakt op haar zwarte opoefiets een fietstocht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.