RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

FNV hoopt op meer nachtmedewerkers na succes bij verzorgingshuis Lopik

1/2
LOPIK -

Werknemersvereniging FNV hoopt dat meer verzorgingshuizen 's nachts extra personeel inzetten. Eerder deze week werd succes geboekt in Lopik: na dagenlang actievoeren voor de deur van verzorgingstehuis De Schutse komt daar een tweede medewerker voor de nachtdienst.

De vakbond vestigt de hoop op de politiek. In het nieuwe regeerakkoord moet een bezettingsnorm komen, zegt Bernard Koekoek. "We hebben gezien dat uit alle hoeken van het land reacties komen. De drieduizend petities die we vrijdag hebben overhandigd zijn daar het bewijs van."

FNV wil laten vastleggen dat overdag minimaal twee medewerkers per acht bewoners worden ingedeeld. Voor de nacht moet elk verzorgingshuis minimaal twee medewerkers hebben. "Die oplossing ligt al heel lang op de tekentafel. Die moet er nu gaan komen."


LOPIK

In Lopik zijn ze na alle demonstraties heel blij met de knieval van zorginstelling AxionContinu. "Mensen krijgen tranen in de ogen", zegt medewerkster Annet Eikendal van De Schutse.

Volgens haar kan er nu betere zorg gegeven worden. "Bijvoorbeeld als mensen op sterven liggen, dan kunnen we dat begeleiden. Je kunt dan tegen familie zeggen dat iemand bijvoorbeeld rustig is gegaan."

Al anderhalf jaar voert Annet een strijd om de extra collega. Die bereikte vorige week een hoogtepunt, toen medewerkers in tentjes voor de deur kampeerden. Ze wilden laten zien dat ze hun collega's niet in de steek zouden laten. De toegezegde extra nachtdienst begint over twee weken.


AANDACHT

FNV heeft veel reacties gekregen naar aanleiding van de actie. De vakbond is van plan ook elders in het land te strijden voor meer personeel.

"Je wilt kwaliteit van zorg kunnen leveren. Het werk moet te behappen zijn voor collega's, zodat er ook nog wat aandacht overblijft voor onze vaders, moeders, opa's en oma's. Minder dan dat moeten we niet willen accepteren", zegt Koekoek.

Volgens bestuurder Eliane Thewessen van AxionContinu ziet de toekomst er hoopvol uit. Want volgend jaar komt meer geld beschikbaar voor de zorg: "Waar zetten we de mensen in? Daar wil ik met de medewerkers over in gesprek."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -