Eddy Zoëy over kevers, pluimvoetbijen en de zandhagedis

HOLLANDSCHE RADING - In de zandkuil in Hollandsche Rading leven bijzondere dieren zoals de zandpadkevers en de pluimvoetbijen. Verzamelaar Rob Timmer heeft een collectie van meer dan 300 soorten kevers en andere insecten. De meesten verzameld in de omgeving van Hollandsche Rading.
Rob laat aan Eddy Zoëy neushoornkevers, hoornaars en de geelgerande waterkevers zien: "Ze moeten niet te droog zijn want dan breekt alles af. Met speldjes prik je de beestjes vast en dan pas laat je ze goed drogen."

EXOTEN

Een van de opgeprikte kevertjes is het Aziatische lieveheersbeestje. Rob: "Dat is een lieveheersbeestje dat ze hiernaartoe hebben gehaald als natuurlijke bestrijding tegen de bladluizen in de kassen. Ze overheersen nu in Nederland." Het insect kent hier nauwelijks natuurlijke vijanden en verslindt ook inheemse lieveheersbeestjes.

ONTBOSSING

De Zandkuil is ontstaan door een stuk bos weg te halen. Veel mensen vinden dat zonde van het bos, maar dat wordt wel gedaan met een reden. Rob:"Er is weer hele leuke natuur aan het ontstaan daar. Mensen die klagen over ontbossing hier hebben zelf drie auto's voor de deur en hun hele tuin geasfalteerd." Nu al zijn er dieren te vinden die er voorheen niet waren zoals de zandhagedis, de grootste hagedissensoort die in Nederland voorkomt.

PLUIMVOETBIJ

Ook de pluimvoetbij voelt zich thuis in het zand. Een grote kolonie pluimvoetbijen heeft zich gevestigd op de zuidhelling van de kuil. Het zijn solitaire bijen, dus iedere bij heeft zijn eigen holletje. Eddy begint Let it Be te zingen: "Dit is een eenzame bij, de lonely bee, het zou een lied van The Beatles kunnen zijn. Lonely bee, lonely bee-ee"
Natuurlijk Zoëy is op zaterdag te zien bij RTV Utrecht. De aflevering is alvast te zien bij dit artikel.

Natuurlijk Zoëy in Hollandsche Rading

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.