Houtens VMBO wil miljoen lenen van gemeente

HOUTEN - VMBO-school Houtens wil een lening van één miljoen euro afsluiten bij de gemeente. Het geld is nodig om financieel het hoofd boven water te kunnen houden.
Toen de school in 2010 opende werd in totaal 1,5 miljoen euro geleend van het Anna van Rijn College in Nieuwegein en College De Heemlanden in Houten. Die scholen vormden een stichting om de nieuwe school op te zetten. Het ministerie van Onderwijs was destijds niet bereid een lening af te sluiten.

GELD TERUG

Nu het Houtens na zeven jaar volledig bezet is en het leerlingaantal stabiel blijft, wil het Anna van Rijn College het geld in één keer terughebben en uit het bestuur stappen. Maar het Houtens kan het geld niet in één keer aflossen. Eerder werd een verzoek om geld bij het Rijk te lenen afgewezen.

RISICO

Volgens het college kleven er risico's aan het verstrekken van een lening aan het Houtens. In een brief aan de raad schrijft het gemeentebestuur dat niet uit te sluiten valt dat op een goed moment de school niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen. De school heeft recent al flink in de huishouding moeten snijden om uit de rode cijfers te blijven.
Op basis van die bezuinigingsslag wil de gemeente de lening verstrekken. Voorwaarde is wel dat Houten op ieder moment de boekhouding van de VMBO-school moet kunnen inzien. Het college kan de lening alleen geven als de raad met het voorstel instemt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.