"Zwijg niet over een miskraam, maar praat erover"

LEIDSCHE RIJN - Het is voor vrouwen en hun omgeving belangrijk om over een miskraam te blijven praten. Dat zei Miriam van Kreij uit Leidsche Rijn vanavond in UVandaag. De coach miskraambegeleiding was te gast, omdat oktober de maand is waar internationaal stil wordt gestaan bij miskramen en het verlies van kinderen.
Volgens Van Kreij komen miskramen veel vaker voor dan veel mensen denken. "Het gebeurt heel veel. Een op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. Daarmee raakt het een op de vier vrouwen. Dus een op de vier vrouwen heeft een of meer miskramen meegemaakt."

INTIEM

Volgens Van Kreij zijn er meerdere redenen waarom er zo weinig over miskramen wordt gesproken. "Er is veel verborgen verdriet, want vrouwen praten er niet allemaal over. Het is iets heel persoonlijks en intiems, heel precair en kwetsbaar ook. Het is zeker ook moeilijk als er vanuit de omgeving reacties komen die minder subtiel zijn. Het zijn soms de beste intenties, maar het komt niet altijd goed over", zei ze tegen presentator Rob van Dijk.
Veel vrouwen hebben er juist behoefte aan dat er naar hen geluisterd blijft worden. "Vrouwen vertellen dat ze ook terughoudend zijn als ze het er na een jaar nog over willen hebben, terwijl er niet naar gevraagd wordt."

OPEN VRAGEN

Van Kreij kwam in UVandaag ook nog met een aantal goede tips. "Zwijg niet over miskramen, maar vraag ernaar. Luister dus. Je kan open vragen stellen, zoals 'hoe is het met jou?' of 'hoe ervaar je het?'. Doe dat ook na een tijd. Het hoeft niet na een week, maand of jaar klaar te zijn."
Van Kreij is momenteel bezig met een boek over het thema en dat komt eind dit jaar uit. "Het boek is voor verloskundigen. Zij zijn vaak de eerste die het slechte nieuws vertellen tegen vrouwen. Alles wat zij in het begin al voor hen doen, heeft positieve gevolgen voor de emotionele verwerking daarna."

"Zwijg niet over miskramen, maar praat erover"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.