Rechtszaak tegen grote Utrechtse drugsbende van start

UTRECHT - In de Utrechtse rechtbank is vandaag een grote zaak van start gegaan tegen een criminele organisatie die op grote schaal zou handelen in drugs. Vijf broers en hun vader moesten zich vandaag als eerste melden bij de rechter.
Vier van de broers zouden cocaïne, heroïne en crack door de hele stad hebben verkocht. De vijfde broer zou samen met zijn vader het drugsgeld hebben witgewassen. In de Marokkaanse stad Fez is op een groot stuk grond een royaal huis gebouwd.

TELEFOONTAP

In 2014 kwam de politie de drugsbende op het spoor, onder meer door afgetapte gesprekken. De komende twee weken staan in totaal twaalf verdachten voor de rechter op verdenking van drugshandel, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

MEER BEWIJS

Aan het begin van de zitting vandaag benadrukte de rechter dat het een grote zaak is. "Er is veel onderzoek gedaan door de politie." Naast de tapgesprekken verzamelde het OM ook bewijs door huizen te doorzoeken. Naast drugs werd ook contant geld, peperspray en een stroomstootwapen gevonden.

WEINIG SPRAAKZAAM

Dat de broers niet veel gaan zeggen werd vandaag meteen duidelijk. Khalid is afwezig, net als Moulay. Hun broer Jaouad is er wel. Hij zit onrustig op zijn stoel, gaapt veel, interrumpeert de rechter en loopt plotseling zonder iets te zeggen de rechtszaal uit. "Even plassen", antwoordt hij als een van de rechters vraagt wat hij gaat doen.
Bij een rondgang van de rechters beroepen de broers zich op hun zwijgrecht of ze wijzen naar hun advocaten voor antwoorden. Jaouad zegt dat het allemaal te lang geleden is. "Ik kan mij niets meer herinneren."

KWALITATIEF HOOGWAARDIGE DRUGS

Broer Khalid wordt door de politie gezien als de het brein achter de drugshandel. Hij zit als enige in de cel en is niet aanwezig. De rechter leest uit het dossier verklaringen voor van drugsklanten van de familie. Zij vertellen dat de drugs vierentwintig uur per dag te krijgen was, "De drugs waren van goede kwaliteit", leest de rechter op.

KHALITO

De dealers noemen zich de Khalito's, hun echte namen weten de klanten niet. Er is een Khalito in Hoograven en in Kanaleneiland, maar wat het dossier vooral laat zien is dat vanuit iedere Utrechtse wijk vraag is naar drugs. De rechter leest een kort verhaal uit het dossier voor van een jongen die de hele stad rond wordt gestuurd.

ONTKENNEN

De verdachten reageren ontkennend op de tapgesprekken. Jaouad: "Ik begrijp de teksten niet eens." Zouhair: "Ik zie dat van de tapgesprekken verhaaltjes zijn gemaakt. Bijvoorbeeld dat ik drugs moest maken. Dat is niet zo."
Donderdag behandelt de rechter de zaak verder en dan komt het OM met een strafeis. Zes andere verdachten staat volgende week pas terecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.