Plannen voor Beurskwartier krijgen kritiek van de raad

UTRECHT - Het Utrechtse stadsbestuur krijgt de handen niet op elkaar voor de plannen voor het Beurskwartier en het Lombokplein. Dat bleek gisteravond tijdens een commissievergadering van de Utrechtse gemeenteraad.
Het gebied tussen het Westplein, het Stadskantoor en de Jaarbeurs moet de komende jaren flink op de schop. Wethouder Victor Everhardt (D66) wil in het gebied woningen, een centrumboulevard, kantoren en winkels bouwen.
Verder moeten er recreatieve bedrijven en horeca komen. Ook moet er een aantal stadparkjes worden aangelegd. En de Leidse Rijn moet worden doorgetrokken vanaf de singel naar De Munt.

VERZET

Vooral de aanleg van parkjes stuit op verzet, onder andere van GroenLinks. Voor die parkjes moet namelijk een groot aantal woningen aan de Croeselaan
worden. De bewoners van die huizen zijn tegen sloop, en ze krijgen daarbij steun van een deel van de raad.
Ook de verkeersparagraaf in de plannen krijgt kritiek. Eerder al liet de eigenaar van Hoog Catharijne weten niet blij te zijn met de plannen. Vanaf de westkant van de stad richting het centrum blijft er richting het centrum van de stad alleen een twee-maal-eenbaansweg over, waar 30 kilometer per uur gereden mag worden. De VVD is bang dat bezoekers van Hoog Catharijne in de toekomst tot diep in de nacht in de file staan als ze vertrekken uit de parkeergarages in het gebied.

MERWEDEKANAALZONE

Rond de Merwedekanaalzone wordt de stad ook uitgebreid, er komen wellicht 10.000 nieuwe woningen. Ook dat zal extra verkeer aantrekken. De SP in de raad wil dat de wethouder nog eens goed naar de effecten van beide plannen op het verkeer en het milieu gaat kijken.
Verder heeft de raad ook veel zorgen over de financiering van het plan. Er is nog geen geld voor alle plannen, en de raad wil de stad niet opzadelen met een tekort van tientallen miljoenen in de toekomst. De gemeente moet 51 miljoen euro in het plan steken, dat geld is vooral bestemd voor de ontwikkeling van het Lombokplein. Dan is er 15 miljoen euro uitgetrokken voor de uitkoop van de huidige bewoners van de Croeselaan, maar onder andere de SP vraagt zich af of dat wel genoeg is.

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN

Binnenkort moet de gemeenteraad beslissen of de plannen van het college voor dit gebied door kunnen gaan. In maart volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. De ervaring leert dat de raad vlak voor de verkiezingen nog weleens een streep trekt door ambitieuze plannen van het college. Zo
vier jaar geleden, vlak voor de verkiezingen, de vergevorderde plannen voor een Bieb++
Volgende week is er een informeel overleg tussen de wethouder en de coalitiepartijen. Wat daarin besproken gaat worden is nog niet bekend, maar het lijkt er op dat Wethouder Everhardt met een aantal toezeggingen een meerderheid voor zijn plan probeert te krijgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.