Politie geeft laatste stand van zaken over Anne: "Kleding is ons enige spoor"

HUIS TER HEIDE/UTRECHT - Het is alweer zes dagen geleden dat de vermiste Anne Faber een laatste teken van leven gaf. Gisteren is in Huis ter Heide een jas gevonden die mogelijk van de 25-jarige Utrechtse is. Politiewoordvoerder Bernhard Jens praat ons uitgebreid bij over de stand van het onderzoek.
- Wat kunt u vertellen over de gevonden jas?
Een getuige heeft kleding gevonden en ons gebeld. De forensische opsporing heeft kort daarna de omgeving afgezet. We denken eigenlijk wel dat het van Anne is, maar dat kunnen we nog niet honderd procent bevestigen.
- Op de selfie die ze kort voor haar verdwijning maakte kunnen jullie toch zien of het om dezelfde kleding gaat?
Dat is te simpel. Het gaat ook om de manier waarop je de kleding aantreft. Daarover kan ik ook niks zeggen nu. Het is iets te kort door de bocht om te zeggen: dat had ze aan op die foto dus het is van Anne.
- Is het slecht nieuws dat er kleding is gevonden?
Dat weet je niet. Je weet niet wat zich allemaal heeft afgespeeld, hoe mensen zich voelen. Het is speculatief om na het vinden van een jas te zeggen: dan zal dit of dat wel gebeurd zijn. Maar het is zeker gek als je dat zo aantreft. Stel dat het van haar is, dan is dat wel zorgelijk.
- Hoe ziet het onderzoek van vandaag eruit?
Forensisch rechercheurs zijn nog steeds bezig op die plek om te kijken of er meer sporen zijn die iets zegen over waar Anne mogelijk kan verblijven.
- Er zoeken ook lijkenhonden mee, zegt dat iets over jullie verwachtingen?
Nee, we hebben niet 1, 2, 3 bepaalde verwachtingen. Het zou niet slim zijn als we daar niet met die honden zouden lopen. Ze zoeken vandaag ook weer mee.
- is de kleding in Huis ter Heide het enige spoor dat jullie hebben?
Ja, daarom zijn we er ook heel zuinig op en moeten we heel zorgvuldig zoeken.
- Wat voor plek is het, waar nu onderzoek wordt gedaan?
Er loopt een grote weg langs (Amersfoortseweg, red.) waar heel veel forenzen in de spits naar hun werk gaan. Schuin er tegenover zit een McDonald's, dus het is een gebied waar veel mensen komen.
- Er zit ook een geestelijke instelling in de buurt en vorig jaar was in de buurt een AZC-bewoner die vrouwen lastigviel. Betekenen die dingen iets?
We nemen alles mee. Alles wat in de buurt zit en iets kan vertellen. Vooralsnog hebben we geen enkele aanwijzing dat dat er iets mee te maken heeft. Maar we zitten midden in het onderzoek en kijken daar heel breed naar. Toch is het wel echt te kort door de bocht om te zeggen dat het AZC er iets mee te maken heeft.
- Als vandaag niets wordt gevonden, wat is dan de volgende stap?
Dat is best een moeilijke vraag. Het hangt af van of de gevonden kleding inderdaad van haar is. En zo ja, wat we op die kleding aantreffen. Eventuele sporen zijn heel belangrijk.
- Jullie hebben familie en vrienden gesproken, waarom?
In dit soort onderzoeken ga je naar vrienden en familie om een beter beeld te krijgen van wie Anne is. Wat deed ze, wat voor contacten had ze. Je wil een duidelijk beeld van haar krijgen. We hebben in een brede kring rondom haar allerlei mensen gesproken. Ook met haar vriend. Logisch, want je gaat ervan uit dat hij wel bijna het meeste over haar weet. Geen van de mensen die we gesproken hebben is trouwens verdachte.
- Eerder zochten jullie bij Soester Duinen, is er nog kans dat ze daar is?
Daar zochten we omdat dat gebied werd aangewezen door telecom-gegevens. We hebben daar met honden gezocht maar niets gevonden. Vooralsnog bekijken we dat gebied niet meer.
- Afgelopen zondag zijn in Zeist mountainbikers beroofd, houden jullie rekening met verband tussen de zaken?
In dit soort onderzoeken houden we alle scenario's open. Net zo goed als dat we niet weten of het om een misdrijf, poging tot zelfdoding of een ongeluk gaat. Uiteraard kijken we of in de omgeving incidenten zijn geweest die wellicht hierover iets kunnen zeggen.
- Is het aannemelijk dat ze uit vrije wil is verdwenen?
Voordat ze wegging zei ze tegen haar vriend dat ze een stuk ging fietsen. En als je ziet hoe ze ongeveer gefietst heeft, dat lijkt het erop dat ze weer op weg terug naar huis was. Maar je moet ook weer niets uitsluiten. Familie zegt vaak: zoiets zou mijn kind of zus niet doen. Maar soms weet men het simpelweg niet.
- Dus een misdrijf of vertrek uit eigen wil zijn meest logische opties?
Bij een ongeval zou het aannemelijk zijn dat we bijvoorbeeld haar fiets hadden aangetroffen. Maar opnieuw: we moeten echt niets uitsluiten.

Politiewoordvoerder Jens geeft de laatste stand van zaken over het onderzoek

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.