Privégegevens Amersfoortse leerlingen nog steeds op straat

AMERSFOORT - Raadsleden trekken aan de bel: de gegevens van leerlingen van het speciaal onderwijs in Amersfoort zijn nog steeds te bekijken. Vorige maand werd na een onderzoek van RTL Nieuws bekend dat die privéinformatie door een fout bij gemeenten op straat terecht was gekomen. Het lek is nog niet gedicht, raadsleden hebben daarom extra schriftelijke vragen gesteld.
Zo vinden de Amersfoortse fracties het opvallend dat het stadsbestuur pas sinds augustus op de hoogte zou zijn van het bestand, terwijl een inwoner de gemeente een maand daarvoor al had getipt. Hij kwam achter het lek nadat hij zijn eigen adres tegenkwam na een zoekopdracht in Google.
Ook is er een vraag gesteld over de zichtbaarheid via Google Cache, een manier om verwijderde informatie op internet op te sporen. Volgens de fracties is de hoeveelheid informatie zorgwekkend. Raadsleden dringen bij het college aan om de leerlingengegevens dan ook direct te laten verwijderen.

GROOTSCHALIG DATALEK

lekten de gegevens van leerlingen. In 2017 ging dat om info van 459 leerlingen en eerder al in 2013 om 543 leerlingen. De informatie, zoals namen en adressen, werd ten onrechte openbaar gemaakt tijdens de aanbesteding van leerlingenvervoer in onder meer Rhenen, Veenendaal en Amersfoort.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.