Nieuwe Rijnbrug gaat twee keer zo veel kosten

RHENEN - Om de capaciteit van de Rijnbrug in Rhenen te vergroten, maakt het weinig verschil uit of er een wisselstrook komt, of dat er gekozen wordt voor twee extra rijstroken. Dat werd vanavond duidelijk tijdens een informatiebijeenkomst in Ouwehands Dierenpark over de toekomst van de brug.
Tijdens de avond werden de verschillende toekomstscenario's voor de Rijnbrug geschetst. Zo kost een zogenoemde tidal flow (een tijdelijke wisselstrook die afhankelijk van de verkeersdruk van rijrichting wordt gewisseld) op een nieuwe brug zo'n 50 miljoen euro, terwijl er aan twee keer twee rijstroken een prijskaartje van 57 miljoen euro hangt.
Eerder gingen provincies en gemeenten uit van een bedrag van 25 miljoen euro. Maar het hele brugdek moet worden vervangen, daarom zijn de kosten een stuk hoger dan aanvankelijk werd gedacht.

FINANCIERING

Voor de aanpak van de Rijnbrug stelt de provincie 25 miljoen euro beschikbaar en Rijkswaterstaat nog eens 6 miljoen euro. Hoe het overige bedrag wordt gefinancierd is nog onduidelijk.
Tijdens de avond pleitten de provincies Utrecht en Gelderland alvast voor een principeakkoord, zodat de eerste voorbereidingen getroffen kunnen worden. In het voorjaar van 2018 moet er dan duidelijkheid komen over de financiering.

KNELPUNT

De brug over de Rijn is al jarenlang een knelpunt. Daarom zei de provincie eerder een wisselstrook te willen plaatsen. Maar begin dit jaar liep dat idee spaak. Het brugdek is zo slecht, dat geen aannemer zich aan de klus durft te wagen. En dus was er meer onderzoek nodig.
Veel partijen zitten om tafel voor een nieuwe Rijnbrug, want de N233 loopt door meerdere gemeentes en door twee provincies.

Een nieuwe Rijnbrug kost twee keer zoveel geld.
Een nieuwe Rijnbrug kost twee keer zoveel geld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.