Stakende leraren Wijk bij Duurstede met spandoeken naar Den Haag

PROVINCIE UTRECHT - Leraren van basisschool De Hoorn in Wijk bij Duurstede halen vandaag alles uit de kast om hun punt te maken.
Ze horen bij de negentig procent van alle meesters en juffen in Nederland die vandaag het werk neerlegt uit protest tegen de lage salarissen en de hoge werdruk in het basisonderwijs. Met spandoeken zijn ze vanmorgen naar een grote protestmanifestatie in het Zuiderpark in Den Haag vertrokken.
"Goed basisonderwijs heeft een prijs", staat op één van de spandoeken. Jan Heijman vertelt dat hij het doek het liefst zó groot wil maken dat heel Nederland het kan zien. "Het is een speciale, belangrijke dag voor ons. In de afgelopen dertig jaar hebben leerkrachten in het basisonderwijs maar drie keer gestaakt. Dat is heel weinig. Het is nu nodig omdat wij het allerbeste willen voor alle kinderen."

SALARIS

Op de meeste van de 6500 basisscholen in Nederland bleven de deuren vanmorgen dicht. Tienduizenden basisschoolleraren doen aan de staking mee. Volgens Heijman wordt het probleem vooral voorzaakt doordat jongeren steeds minder voor een baan in het onderwijs kiezen, omdat het salaris te laag is. "Geld is geen drijfveer voor mensen in het basisonderwijs, maar we verdienen wel vijftien tot twintig procent minder dan collega's in het voortgezet onderwijs. Dat vinden wij oneerlijk. Wij willen net zo gewaardeerd worden als zij."
Er is inmiddels een half miljard euro extra toegezegd door het demissionair kabinet, maar dat is volgens Heijmans niet genoeg: "Het is acceptabel, maar eigenlijk vind ik het nog steeds te weinig. Daarom gaan we vandaag toch naar Den Haag."

BEGRIP

Leerkrachten van De Hoorn in Wijk bij Duurstede krijgen veel positieve reacties van ouders. "Veel ouders vinden het goed dat wij ons laten horen", zegt Heijmans. "Zij merken ook dat wij geen invallers kunnen vinden als collega's ziek zijn. En waarom? Omdat niemand er meer voor kiest om leerkracht in het basisonderwijs te worden."

KINDEROPVANG

Een gevolg van de staking is dat kinderopvangcentra het drukker hebben, al is het bij Spelerij Maatjes in Wijk bij Duurstede opvallend rustig. "Normaal hebben we op een donderdag vijfenveertig kinderen; nu lopen er vijftien rond", aldus Hans Balvers. "We zien dat ouders toch begrip hebben voor de leraren en ervoor kiezen om hun probleem zelf op te lossen. Sommigen gaan zelf een dagje met hun kinderen weg.
Wijk bij Duurstede is niet de enige gemeente in onze regio waar kinderen opgevangen moeten worden. Zo heeft het Kunstenhuis in Zeist een speciaal programma opgezet voor kinderen. De hockeyclub in Baan zet spelers van het eerste elftal in om jeugdleden tot 15:00 uur vanmiddag te vermaken. Bij het Nationaal Militair Museum in Soesterberg is ook te merken dat de scholen dicht zijn: alle parkeerplaatsen staan helemaal vol met auto's van bezoekers.

Radio M op bezoek bij basisschool De Hoorn in Wijk bij Duurstede
Opvallend rustig bij kinderopvang Wijk bij Duurstede
Activiteiten bij Kunstenhuis Zeist tijdens lerarenstaking
De Marcusschool in Utrecht staat er verlaten bij door de staking

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.