Een half jaar Skaeve Huse: "onrustige eerste maanden"

© RTV Utrecht / Jiri Glaap
UTRECHT - De Skaeve Huse staan nu ongeveer een half jaar in Leidsche Rijn. De huisjes zijn bedoeld voor onaagepaste bewoners die overlast geven in hun buurt of voor inwoners die beter functioneren in een prikkelarme omgeving. Na een roerige periode zijn alle bewoners echt op hun plek.
"Die eerste maanden zijn wel onrustig geweest en daar hadden we ook rekening meegehouden. Het was vooral overlast op het gebied van geluid. Maar gelukkig is er niks gesloopt", aldus Willem Lammerink van De Tussenvoorziening. Die organisatie begeleidt de inwoners sinds de start van het project.
Het idee voor de huisjes stamt uit 2008, maar het viel de politiek niet mee om een geschikte locatie te vinden. In 2013 werd uiteindelijk een locatie gekozen aan het Verthorenpad, op de plek waar jarenlang muziektheater De Rode Doos stond.

TOEKOMST

Het is daarom ook niet waarschijnlijk dat er nog meer van zulke huisjes bijkomen in de toekomst. Ook al zijn alle betrokken instanties tevreden over de voortgang.
Lammerink: "Ik zou zeggen dat er ruimte voor is, maar je moet er ook ruimte voor weten te vinden. En voordat we dit hadden, hebben we een zoektocht van tien jaar gehad. Dus ik ga er niet al te optimistisch over doen."
Op dit moment wonen er zeven mensen in de Utrechtse Skaeve Huse.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.