Instellingen

Nieuwe gemeente Vijfheerenlanden wordt onderdeel van provincie Utrecht

VIJFHEERENLANDEN - De gemeenten Leerdam, Zederik en Vianen worden definitief samengevoegd tot de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. De nieuwe gemeente wordt onderdeel van de provincie Utrecht.
Het Rijk heeft daarmee ingestemd. Nu liggen de gemeenten nog in twee provincies. De gemeentelijke herindeling betekent dus dat de provinciegrens gewijzigd wordt.

VOORKEUR

Opvallend is dat twee van de drie gemeenten in de provincie Zuid-Holland liggen. Die provincie gaf eerder ook aan de nieuwe gemeente graag als onderdeel van Zuid-Holland te zien.
Gedurende het proces spraken echter Leerdam en Vianen een voorkeur uit voor Utrecht. De gemeenteraad van Zederik koos met een nipte meerderheid voor Zuid-Holland.

NIET MEER DE KLEINSTE

Met de komst van Vijfheerenlanden is Utrecht voortaan niet meer de kleinste provincie van Nederland, dat wordt Flevoland. Ook krijgt onze provincie er ruim 34.000 inwoners bij.
Eerder werden ook al Oudewater (1970), Woerden (1989) en Vianen (2002) overgenomen van Zuid-Holland.
Als de samenvoeging rond is, heeft Utrecht ook twee dorpen met de naam Tienhoven. En we krijgen de eeuwenoude glasfabriek uit Leerdam erbij.

SAMENVOEGING

Het Rijk heeft nu het plan doorgestuurd naar de Raad van State voor advies. Gedeputeerde Mariette Pennarts van de provincie Utrecht: "Het is fijn dat er nu duidelijkheid is voor de gemeenten over de voortgang van het herindelingsproces en dat er geen vertraging ontstaat".
"Natuurlijk ben ik ook blij dat Utrecht als vestigingsprovincie is gekozen. Maar het belang van de gemeenten heeft altijd bij ons voorop gestaan en dat blijft ook zo. Wij wachten het advies van de Raad van State en de daaropvolgende Kamerbehandeling in vertrouwen af."
De komende tijd worden de gemeenten op ambtelijk niveau samengevoegd. Per 1 januari 2019 moet de nieuwe gemeente officieel van start gaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.