Bouwplan Monicahof houdt Utrecht bezig

UTRECHT - De Utrechtse raad is verdeeld over de vraag of zij moeten oordelen over een bouwplan op de Monicahof. Al tientallen jaren staat er een bouwval op het hof, de eigenaar wil er iets nieuws neerzetten.
Die eigenaar heeft al meerdere plannen ingediend, maar die sneuvelden telkens. Dat gebeurde vooral door verzet van de buurt, die de plannen te massaal vinden. Nu wil de eigenaar een appartementencomplex bouwen. Die heeft dezelfde oppervlakte als de vervallen schuur die er nu staat, hij is alleen twee keer zo hoog. In het complex komen zes appartementen en twee kantoorruimtes. En ook hier heeft de buurt bezwaar tegen.

VISIE

Gisteravond liet de Utrechtse gemeenteraad zich informeren. Voor- en tegenstanders gaven hun visie op het plan. Tijdens de informatiebijeenkomst spraken er ongeveer evenveel voorstanders van het nieuwe complex als tegenstanders. De voorstanders maken zich vooral boos over een enquête die is gehouden. Zij vonden dat de vragenstellers intimiderend overkwamen. Daarnaast was de vraagstelling niet juist, volgens de insprekers. Zo werd er gesuggereerd dat het voetbalveldje zou verdwijnen, maar dat is niet het geval.

BEZWAREN

De tegenstanders hielden niet alleen een enquête in de buurt, ze bestookten de gemeente ook met schriftelijke bezwaren tegen de plannen. Die bezwaren gaan vooral over de hoogte van het gebouw, die zou de zon weghalen in omliggende tuinen, en er zou inkijk kunnen ontstaan in hun woning. Sommige omwonenden vrezen onherstelbare schade aan flora en fauna in het hofje. Maar ook zouden toekomstige bewoners van de appartementen bezwaar kunnen hebben tegen spelende kinderen naast hun appartement, zodat op termijn het voetbalveldje alsnog verdwijnt.
De Utrechtse gemeenteraad worstelt enorm met de plannen. In principe is het project zo kleinschalig dat de gemeenteraad er helemaal niets over hoeft te zeggen. De wethouder is bevoegd om zelf een beslissing te nemen. Maar nu er zo veel verzet is, en het hof een lange geschiedenis heeft met de nieuwbouw, vinden sommige partijen dat ze er toch maar over moeten gaan beslissen. Het CDA in de Domstad vindt dat geen goed plan, het is niet zorgvuldig naar de eigenaar van het pand die graag wil gaan bouwen. Als de procedure nu weer veranderd is er geen sprake van een betrouwbare overheid.
Op 16 november moet blijken hoe het verder gaat. Dan gaat de raad beslissen of ze inhoudelijk over de plannen willen praten.

Bouwplan Monicahof houdt Utrecht bezig

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.