'Nieuw kabinet draait proef voor legale wietteelt'

UTRECHT - Het nieuwe kabinet staat legale wiet toe in een aantal gemeenten in Nederland. De gemeente Utrecht is groot voorstander van legalisatie van wietteelt.
Nu komt er een landelijke proef om te kijken of met legale teelt de criminaliteit afneemt, meldt RTL Nieuws. Ook moet uit de proef blijken welke effecten de legaal geteelde wiet heeft op de volksgezondheid. Illegale wiet bevat nu nog vaak veel schadelijke stoffen.
Gemeenten kunnen zichzelf aanmelden voor het experiment. De bedoeling is dat vooral middelgrote en grote steden meedoen.

DOORBRAAK

De kans is groot dat Utrecht daarbij zit. De gemeente is namelijk
van legalisatie van wietteelt.
Zo wil wethouder Everhardt een wietclub oprichten waar de leden samen wiet telen. Ook wil hij toestemming voor een experiment met medische verstrekking van cannabis aan psychiatrische patiënten.
"Waar ik bij de uitwerking voor pleit, is lokaal maatwerk. Dus ruimte voor gemeenten in de nieuwe wet en regelgeving. En daarmee bedoel ik ruimte om zelf lokale experimenten te kunnen ontwerpen."
In februari werd een ander voorstel van D66 over het legaliseren van wiet bij de Tweede Kamer aangenomen, maar deze wet stuitte op verzet van de VVD en het CDA in de Eerste Kamer.
Het experiment is bijzonder omdat CDA en ChristenUnie zich steeds sterk tegen legalisering van de teelt hebben gekeerd. Die partijen en ook de VVD stemden dit jaar in de Tweede Kamer dan ook tegen de zogeheten 'wietwet' van D66 die voor regulering van de wietteelt moet zorgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.