RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Amersfoorts downkindje Zuzu (5) dreigt uitgezet te worden

1/4
AMERSFOORT - Er is een grote steunactie op touw gezet voor Zuzu, een 5-jarig jongetje uit het asielzoekerscentrum in Amersfoort. Hij dreigt te worden uitgezet naar Irak, het land waar zijn moeder vandaan komt. Zuzu heeft het syndroom van Down en is getraumatiseerd door de oorlog in SyriŽ.

"Zuzu is vijf, maar in zijn ontwikkeling een jongetje van nog geen twee jaar oud. Zijn moeder Khansaa vluchtte twee jaar geleden samen met hem en zijn oudere broer Ali (16) van SyriŽ naar Nederland. Haar man en dochter moest ze noodgedwongen achterlaten," zo is te lezen op de website van de initiatiefnemers van de actie, die onder meer een petitie online hebben gezet.


GOLFOORLOG

Het was niet de eerste keer dat Khansaa op de vlucht sloeg. "In 2004 verliet zij Irak voor de opstanden na de tweede Golfoorlog. Zij zocht haar heil in SyriŽ, het geboorteland van haar man. Zuzu werd hier geboren en het leek er veilig, totdat ook in SyriŽ de oorlog uitbrak."

Volgens de initiatiefnemers is het vluchten erg traumatisch geweest voor Zuzu. "Twee jaar later is Zuzu hier in Nederland nog steeds bang voor water. Het herinnert hem aan de barre tocht in een opblaasbootje over zee, op weg naar vrede en veiligheid." Zuzu heeft in Nederland dan ook nog steeds geen rust gevonden. "Achter Zuzu's lach schuilt een getraumatiseerd jongetje dat 's nachts niet met het licht uit durft te slapen."


ZWAKKE LUCHTWEGEN

De moeder van Zuzu maakt zich zorgen over de toekomst van haar kinderen, zeggen de initiatiefnemers. "Zeker nu de IND hen wil uitzetten naar Irak. Alleen omdat Khansaa daar geboren is. Zuzu maakt in Irak geen schijn van kans. Hij komt daar in een vluchtelingenkamp, waar zijn zwakke luchtwegen niet bestand zijn tegen de slechte hygiŽnische omstandigheden."

Een terugkeer zou bovendien slecht uitpakken voor Zuzu's ontwikkeling. "Net als toen hij van het asielzoekerscentrum in Den Helder naar Amersfoort verhuisde en hierdoor vier weken niet naar het orthopedagogisch dagcentrum kon. Zonder professionele begeleiding veranderde Zuzu van een vrolijk, innemend jongetje in een heel ongelukkig en angstig kind."


KINDERARTS

Het gaat nu weer goed met Zuzu, maar het gaat om een wankel evenwicht. "Inmiddels heeft Zuzu op het orthopedagogisch dagcentrum in Amersfoort weer een paar woordjes en liedjes geleerd. Hij is dol op knutselen, maar in een Irakees vluchtelingenkamp is hier geen gelegenheid voor. Alles wat hij leerde, zal in no time uit zijn geheugen verdwijnen. De kinderarts en psycholoog die hem nu begeleiden, zeggen het ook," aldus de initiatiefnemers.

Om Zuzu in Nederland te kunnen houden bemoeien politici in Den Haag en een asieladvocaat uit Utrecht zich inmiddels met de zaak. De petitie 'Zuzu moet blijven' is al duizenden keren getekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook




Nieuwsoverzicht