Utrecht wil meedoen aan proef voor legale wietteelt

UTRECHT - De gemeente Utrecht wil graag meedoen aan de proef van het nieuwe kabinet met het legaliseren van wietteelt. Dat zei wethouder Everhardt vanochtend op Radio M Utrecht.
"Cannabis is eigenlijk al veertig jaar gewoon te koop voor volwassenen - ook in Utrecht - het is niet een spulletje wat zonder gezondheidsgevaren is, maar als je niet eens weet hoe het geteeld is en de teelt daarvan is maatgevend, ook voor nog extra gevaren voor de gezondheid als je het gebruikt, dan wil je daar zicht op hebben. En als je dus legaliseert, die teelt ook, dan kan je echt die keten sluiten en dan weet je precies, ook als consument, wat je nou precies koopt."
Daarnaast zou het voor de wethouder positief zijn om de wietteelt uit de illegale handel te halen. "Want nu zie je dat veel criminele organisaties zich daar ook mee bezig houden. Dan zie je op zolderkamertjes illegale aftap van energie, brandgevaar, maar ook zware criminaliteit."

PROEF

Het nieuwe kabinet staat legale wiet toe in een aantal gemeenten in Nederland, blijkt uit uitgelekte plannen. Er komt een
om te kijken of met legale teelt de criminaliteit afneemt. Ook moet uit de proef blijken welke effecten de legaal geteelde wiet heeft op de volksgezondheid. Illegale wiet bevat nu nog vaak veel schadelijke stoffen.
Gemeenten kunnen zichzelf aanmelden voor het experiment. De bedoeling is dat vooral middelgrote en grote steden meedoen.
De wethouder benadrukte in het gesprek dat het niet zijn bedoeling is dat alle Utrechters gaan blowen: "Laat het heel simpel zijn, niet gebruiken is beter dan wel gebruiken. Alcohol en tabak zijn ook heel schadelijk voor mensen. Daarvan zeggen we ook, doe het liever niet. Maar als je het dan toch gebruikt, gebruik het dan op een veilige manier."

Wethouder Everhardt wil in Utrecht graag legaal wiet telen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.