Instellingen

Verpleegkundigen slaan alarm om werkdruk

© ANP
UTRECHT - De hoge werkdruk in de zorg heeft invloed op de gezondheid of het privéleven van ruim driekwart van de verpleegkundigen en verzorgden. Dat blijkt uit een enquête van de beroepsvereniging V&VN in Utrecht onder 17.000 leden.
De V&VN wil dat via een noodplan de werkdruk wordt verlaagd. Verpleegkundigen moeten meer tijd kunnen besteden aan patiënten.

EXTRA DIENSTEN

62 procent zegt extra diensten te draaien, vaak met minder mensen in een team dan nodig is om de vereiste kwaliteit te kunnen bieden. Volgens 48 procent van de respondenten is in de instelling waar zij werken de patiëntveiligheid verslechterd. Verpleegkundigen geven aan dat ze nu ook vaak andere taken erbij doen zoals operatiekamers schoonmaken of grasmaaien.
Volgens de vereniging moeten concrete maatregelen worden genomen om de werkdruk te verminderen. Het aantal uren patiëntenzorg kan al sterk stijgen als verpleegkundigen kunnen stoppen met onnodige administratie.

SCHUTSE

Eerder werd nog een succesje behaald in Lopik. Medewerkers van De Schutse sliepen dagenlang in
voor het gebouw, uit protest tegen het nachtdienstbeleid van het verpleeghuis.
Die nachtdienst wordt nu nog door één medewerker gedraaid, die daardoor verantwoordelijk is voor tientallen, vaak demente, ouderen. Vorige week werd na dat protest bekendgemaakt dat er toch een personeelslid extra komt in de nacht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.