Henk Westbroek revalideert high tech

UTRECHT - Henk heeft vorig jaar een hele nieuwe knie gekregen en daarna moest hij regelmatig fysiotherapie doen met een 'lieve sadist'. Hij schreeuwde het regelmatig uit van de pijn en vraagt zich nu, een jaar na dato, af of dat nou niet anders kan anno 2017.
In revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht wordt geëxperimenteerd met de nieuwste technieken. Op het gebied van revalidatieoefeningen en ook van de analyse van de vorderingen.

COMPLEX

Normaal komen mensen in de Hoogstraat voor complexe revalidatie: als hersenen en lijf niet goed samenwerken. Maar Henk mag er ondanks dat hij 'slechts' een nieuwe knie heeft toch een kijkje nemen. En hij geeft zich helemaal over aan bewegingsanalist Lenneke. "Nou ik zou zeggen, doe wat je doen moet". Hij krijgt van Lenneke op zijn lichaam reflecterende bolletjes geplakt. De reflecties van zijn bewegingen worden door verschillende camera's doorgegeven aan de computer.
Een geheim: Henk heeft wel veel gewandeld maar eigenlijk weinig thuis geoefend, want hij kan niet tegen pijn. "Pijn hoort er natuurlijk bij na zo'n operatie, helaas wel. En hard werken hoort er ook bij, dat zullen alle patiënten hier beamen: dat het altijd hard werken is in de revalidatie", zegt Lenneke.

HOLO FYSIO GAME

Henk maakt ook kennis met de jonge patiënt Matz en zijn fysio Joep. Matz prikt ballonnen kapot in de 'holo fysio game', veel leuker dan oefeningen. Dat doet hij met behulp van augmented reality. Daarbij zie je wel de echte wereld om je heen, maar daar worden allerlei voorwerpen op geprojecteerd via een tablet of een bril. Matz leert zo beter zijn evenwicht te bewaren in zijn rolstoel. "Hoe speelser je het maakt, hoe meer je mensen motiveert om in actie te komen, maar ook om in actie te blijven", aldus Joep.
Henk gaat zelf aan de slag met een dans-app, DJ Fiero. Daarbij herkent de computer je lichaam en zie je jezelf losgaan op de dansvloer. Zo wild hebben we Henk nog nooit zien dansen, zeker niet sinds zijn nieuwe knie.
Henk Westbroek is vandaag te zien op RTV Utrecht en de aflevering staat ook bij dit bericht.

Henk Westbroek revalideert high tech.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.