Advocaat: "IND heeft situatie Zuzu nog niet goed bekeken"

AMERSFOORT - De Immigratie- en Naturalisatiedienst heeft tot nu toe onvoldoende gekeken naar de situatie van de 5-jarige Zuzu. Dat zegt Gerben Dijkman, de advocaat van de jongen, tegen RTV Utrecht. De Amersfoortse Zuzu heeft het syndroom van Down en dreigt te worden uitgezet naar Irak, het land waar zijn moeder vandaan komt.
Verslaggever Dennis van Ommeren sprak vanmiddag met Dijkman en met de moeder van Zuzu, die zich ernstig zorgen maakt over de dreigende uitzetting van haar gezin. "Soms heb ik geen hoop meer. Ik voel me gestresst en heb veel aan mijn hoofd. Ik weet niet wat er met mij gaat gebeuren."

VERSLECHEREN

Zuzu is geboren in Syrië en heeft het syndroom van Down. Samen met zijn moeder en oudere broer dreigt hij te worden uitgezet naar Irak. "Zijn situatie zal verslechteren. Hij krijgt in Irak niet de juiste behandelingen. Ik heb helemaal niets in Irak."
Asielzoekers uit Irak worden teruggestuurd, omdat het daar niet onveilig zou zijn. Maar volgens advocaat Dijkman moet er in het geval van Zuzu verder gekeken worden. "Als je kijkt naar de positie van gehandicapten in Irak, dan is die zeer slecht."

BESMETTELIJK

De situatie voor gehandicapten in Irak is volgens Dijkman te vergelijken met jaren terug in Nederland. "Er is weinig begrip voor, zo denken mensen dat het besmettelijk is. Mensen worden als minderwaardig gezien en behandeld. Dan kan je als rechtbank zeggen dat hij geen gevaar loopt en strikt genomen is dat ook waar. Maar de vraag is of iemand zo nog een menswaardig bestaan heeft."
Dat menswaardige bestaan heeft Zuzu in Irak niet, aldus Dijkman. Ook Khansaa wil in het belang van haar zoon in Nederland blijven. "Zuzu is beter nu. Hij is gezond, zijn situatie hier is beter en zijn gedrag is beter in Nederland."

HOOP

Inmiddels is een speciale petitie om Zuzu en zijn moeder en broer hier te houden al duizenden keren getekend. Dat doet Khansaa goed. "Ik heb nog steeds hoop", zei ze tegen verslaggever Dennis van Ommeren.
Om Zuzu in Nederland te kunnen houden bemoeien politici in Den Haag zich inmiddels ook met de zaak.

REACTIE IND

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) laat in een reactie aan RTV Utrecht weten uit privacyoverwegingen nooit op individuele gevallen te willen reageren. "Maar als de IND naar een verzoek kijkt, dan worden naar alle aspecten gekeken. Dus ook de medische zaken. We komen daarna tot een oordeel en daar kijkt de rechter dan ook na. Die neemt daarna een besluit. Als de rechter een verzoek afwijst, dan moeten ze Nederland zelfstandig verlaten. En anders volgt een gedwongen vertrek."

Advocaat: "IND heeft situatie Zuzu nog niet goed bekeken"
"We weten dat de landelijke politiek over de situatie van Zuzu praat"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.