Haagse politiek vecht voor downkindje Zuzu (5)

AMERSFOORT - Politieke partijen in Den Haag zijn hard aan het werk om te zorgen dat de gehandicapte Zuzu en zijn moeder in Amersfoort kunnen blijven. Ze dreigen uitgezet te worden naar Irak, het land waar zijn moeder vandaan komt.
Groenlinks is één van de partijen die zich met de zaak bezig houdt. Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg kan niet precies zeggen wat er gaande is, omdat dat mogelijk schadelijke gevolgen kan hebben.
"Het is beter om sommige dingen soms wat onderling te regelen. Dit zijn dingen waar je niet uitgebreid over moet gaan vertellen, omdat het niet nuttig is voor het proces. Maar geloof mij, Groenlinks maakt zich hard voor deze zaak. Ook naar de minister toe", aldus de politica.

ZUZU

Volgens Buitenweg heeft de rechter in een andere zaak gezegd dat alleenstaande vrouwen niet terug kunnen. "Het is een beetje een gekke situatie, want er is gezegd dat een alleenstaande vrouw terugsturen naar Irak moeilijk is. Dus in feite zal er al een uitzondering moeten worden gemaakt vanwege dat feit. En dat heeft het ministerie niet gedaan".
Volgens Buitenweg kunnen Zuzu en zijn moeder niet terug. Niet alleen vanwege zijn syndroom van Down, maar ook vanwege zijn trauma's die zijn ontstaan door het vluchten.
Buitenweg: "Eerst uit Irak, uit een oorlogssituatie naar Syrië. Vervolgens weer gevlucht uit Syrië omdat het niet veilig was en nu zijn ze in Nederland. Er is een beetje rust gekomen en Zuzu kan ook verzorgd worden. Laten we het deze familie ook gunnen om hier te blijven."

GEMEENTE

Ook op gemeentelijk niveau maakt de zaak veel los. Politieke partijen volgen de zaak, maar raadslid Maarten Flikkema van de VVD vindt het een
Als iemand uitgeprocedeerd is, moet die persoon volgens hem terug. Maar het verhaal van de 5-jarige Zuzu maakt het voor hem wel ingewikkeld. "De vraag is echter of je dit onder de algemene gevallen moet kunnen schakelen."
Flikkema prijst wel de inzet van de mensen uit zijn stad, die zich inzetten voor Zuzu en zijn moeder. "In Amersfoort zit het uitzetcentrum, dus het gebeurt veel vaker dat er mensen vanuit Amersfoort uitgezet worden. Dat maakt in Amersfoort iedere keer vrij veel los en dan zie je wel wat voor stad Amersfoort is. En hoe ze hier met zijn allen de schouders eronder zetten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.