Omwonenden Eemplein Amersfoort vrezen nieuwe kermisrellen

AMERSFOORT - Bewoners van het Eemplein in Amersfoort zijn bang dat er opnieuw rellen uitbreken bij de kermis die over twee weken op het plein neerstrijkt. Vorig jaar liep het op de eerste dag flink uit de hand. Jongeren gooiden met vuurwerk en stenen, en keerden zich tegen de politie.
Op een informatiebijeenkomst gisteravond lieten buurtbewoners duidelijk merken dat ze geen zin meer hebben in de kermis. "Ik zag vorig jaar een oorlogsgebied, terwijl het een feest moet zijn", gaf een van de aanwezigen aan.

LAWINEPIJLEN

De reljongeren zochten vorig jaar niet alleen de confrontatie met de politie. Ook gooiden ze ruiten van diverse buurtbewoners in en beschoten ze ambulancepersoneel met lawinepijlen. De politie arresteerde vier verdachten.
In de dagen na de rellen bleef het onrustig op de kermis. Dit jaar moeten hekken rond het kermisterrein, camerabeveiliging en extra bewakers er volgens burgemeester Lucas Bolsius voor zorgen dat het nu beter gaat. "Als mensen honderd procent garantie willen dat er niks gebeurt dan kan ik die niet geven, maar deze maatregelen zouden de goede antwoorden moeten zijn", zei hij.

HERRIE

Veel omwonenden storen zich ook aan het lawaai dat van de kermis komt. "Ik kan eigenlijk vijf dagen lang niet thuis zijn door de enorme herrie", klaagde een van de aanwezigen. De burgermeester gaf aan in gesprek te gaan met de kermisexploitant over het gebruik van bepaalde geluidseffecten. Ook verricht de gemeente dit jaar geluidsmetingen.
Voor een andere locatie voor de kermis ziet Bolsius vooralsnog geen aanleiding. Hij vindt dat er een breed pallet aan evenementen moet kunnen plaatsvinden op het centraal gelegen Eemplein. Of de kermis volgend jaar weer op deze plek wordt georganiseerd is nog de vraag, want een deel van het plein is dan afgesloten voor een nieuwbouwproject.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.