Nieuwland werkt aan duurzame wijk: "We willen opnieuw vooroplopen"

AMERSFOORT - Wijkbewoners van de Amersfoortse wijk Nieuwland duiken vandaag in de wereld van de zonnepanelen, duurzame projecten en de deeleconomie. Ze ervaren vandaag op de Dag van de Duurzaamheid hoe ze zich een meer duurzame leefstijl kunnen aanmeten.
De dag begon met het ondernemersontbijt in de wijkboederij, zo zei wijkbewoner Jan Toering vanochtend tegen verslaggever Robert Jan Booij. "We spreken hier vanochtend over duurzaamheid met ondernemers. Nieuwland is ooit ook gebouwd als duurzame wijk en we willen daarom nu opnieuw vooroplopen met duurzaamheid. We kunnen nadenken over energieopslag, dus nulopdemeter-huizen. We kunnen zo stappen maken om steeds energiezuiniger te worden en van het gas af te komen."

BUURAUTO

Booij sprak ook met wijkbewoner Alex van der Woerd. Hij vertelde dat buurtbewoners de
met elkaar aangaan om zo de meest duurzame straat te worden van de wijk. "Het idee is dat iedereen zijn auto de komende maand zo veel mogelijk laat staan." Een zogeheten buurauto moet de wijkbewoners daarbij helpen. "Deze elektrische auto deel je met mensen uit de buurt. Energiezuinig vervoer kan alleen met elkaar. Als je deze auto deelt, dan wordt deze betaalbaar."
Volgens Van der Woerd werkt de buurauto heel eenvoudig. "Met je telefoon kan je de auto gebruiken en reserveren. Je gebruikt deze auto met drie tot vijf mensen, gedurende twee tot vier jaar. Dan is deze betaalbaar. Er staan hier meerdere buurauto's, dus als de een weg is kan je de andere gebruiken."

NEGENDE KEER

De Dag van de Duurzaamheid vindt dit jaar voor de negende keer plaats. Door heel Nederland worden duizenden duurzame activiteiten georganiseerd door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden.
Ook in onze regio worden veel activiteiten georganiseerd. Zo presenteert prinses Laurentien vanochtend op kasteel Groeneveld in Baarn een boek over duurzaam voedsel.

Verslaggever Robert Jan Booij ontbijt mee in Amersfoort (I)
Verslaggever Robert Jan Booij ontbijt mee in Amersfoort (II)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.