OM: Werkstraf voor Utrechter die lijk afleverde in zaak-kofferbakmoord

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie wil dat Utrechter Harrie van der V. een werkstraf krijgt. Hij zou geholpen hebben om het lichaam van Willem Woertman oftewel 'Rooie Willem' te verstoppen. Daarom zou een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden op z'n plaats zijn.
Eerder werd John R. veroordeeld voor het doden van Rooie Willem. Hij meldde zich twee jaar geleden bij het politiebureau in Maarssen, met in de kofferbak van zijn auto het lichaam van Willem. Het OM denkt dat Van der V. heeft geholpen om het lichaam in een houten kist te verstoppen. Samen zouden ze de kist in de auto van R. hebben gezet. Er gingen drie dagen voorbij, voor R. ermee naar de politie reed. Een paar weken later werd Van der V. gearresteerd.

TE GOEDER TROUW

Volgens het Openbaar Ministerie zet Van der V. zichzelf neer als iemand die te goeder trouw heeft gehandeld. Maar dat was niet in het belang van de opsporing, zo verklaarde de officier vanochtend. Justitie stelde bovendien dat het een zaak is met alleen maar verliezers.
Van der V. ontkende niet dat hij betrokken was bij het verplaatsen van de kist. "De kist stond in de lengte. We hebben hem door de deur getild, op een hondje geplaatst en in de lift gezet." Wel leek hij spijt te hebben van zijn hulp aan R. "Ik heb iets slechts gedaan om het goede te doen", zo hoorde verslaggever Jiri Glaap die bij de rechtszaak aanwezig was.

GEUR

Van der V. zei dat hij in een eerste reactie verbaasd was dat hij echt een lichaam versleepte. "In eerste instantie geloofde ik het niet." Toch kwam hij er al snel achter dat er echt een lijk in de kist lag, omdat hij de geur herkende. Een buurvrouw van hem had wekenlang dood in een woning gelegen.
De rechter doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.