Jurist: opvallend dat P. vrij rondliep in Den Dolder

UTRECHT/DEN DOLDER - In 2012 werd Michael P. door het gerechtshof veroordeeld tot twaalf jaar cel vanwege een gewelddadige verkrachting. Vijf jaar later loopt hij rond in Den Dolder en is hij mogelijk verantwoordelijk voor de verdwijning van Anne Faber. Hoe kan dat?
Jurist Lodewijk Rinsma vindt het op z'n minst opvallend dat P. zonder begeleiding in de bossen van Den Dolder kon komen. Sowieso is het bijzonder dat de man uit Zeewolde bij Altrecht behandeld werd, terwijl hij geen tbs heeft.
P. kreeg aanvankelijk zestien jaar cel omdat hij tijdens Koninginnedag in Nijkerk twee tienermeisjes verkrachtte. In hoger beroep werd die straf teruggebracht naar twaalf jaar. Elf jaar voor de verkrachtingen en één voor een roofoverval.

TOCH IN DEN DOLDER

Rinsma schetst een aantal scenario's die verklaren waarom P. in Den Dolder belandde terwijl hij geen tbs kreeg opgelegd. Mogelijk heeft de directeur van de gevangenis waar P. zat beoordeeld dat hij eerst psychisch behandeld moest worden voordat hij volledig terugkeert in de maatschappij.
Een andere opties volgens de jurist: "Het kan ook zijn dat het OM heeft geprotesteerd tegen vervroegde vrijlating en heeft geëist dat hij eerst behandeld moest worden."

BEHANDELAAR BESLIST

Vervolgens is het aan de behandelaar, in dit geval Altrecht, of een cliënt naar buiten mag. Dat beaamde ook Peter van der Laan, hoogleraar reclassering, gisteravond in
. "Op zich is het al bijzonder dat hij is geplaatst in een forensische kliniek. Meestal is zo'n behandeling in een gesloten omgeving."

ONDERZOEK PBC

Jurist Rinsma denkt dat P. na de Nijkerkse verkrachtingszaak geen tbs heeft gekregen omdat hij weigerde mee te werken aan gedragsdeskundig onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC). "Vervolgens heeft hij wel een hoge straf gekregen, maar na tweederde kun je voorwaardelijk vrij komen."
Bij tbs'ers zijn de regels voor invrijheidsstelling een stuk strenger. "Dan krijg je eerst begeleid verlof", zegt Rinsma.

NIEUW KABINET

Opvallend is dat het kersverse kabinet de regels voorwaardelijke invrijheidsstelling wil wijzigen. Veroordeelden komen daar niet meer automatisch voor in aanmerking, staat in het regeerakkoord. Wel blijft de zogenoemde detentiefasering gewoon bestaan.
P. werd gisteren opgepakt door de politie vanwege mogelijke betrokkenheid bij de verdwijning van Anne Faber. Wat hij precies gedaan zou hebben is nog niet bekend.
Ondertussen gaat de zoektocht naar Anne nog altijd door. Het leger, de Mobiele Eenheid en vrijwilligers zoeken vandaag in en om het Altrecht-terrein in Den Dolder naar sporen van de vrouw.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.