Inwoners Den Dolder bezorgd over rondlopende Altrecht-patiënten

DEN DOLDER - "Ik zou wel bijzonder naïef zijn om te denken dat je hier 's avonds veilig kunt fietsen", zegt Evert de Olde. Hij woont bij het Altrecht-terrein waar gisteren zedendelinquent Michael P. is gearresteerd voor de verdwijning van Anne Faber. Onder inwoners van Den Dolder is al langer onrust over de aanwezigheid van criminelen in de psychatrische klinieken die het dorp rijk is.
"Mijn dochter van zestien, en ook mijn twee dochters die al het huis uit zijn, zijn opgegroeid met het besef dat er veel mensen in het dorp lopen die verlof hebben", zegt De Olde. "Vaak zie je het ook wel aan ze, aan hun omgangsvormen bijvoorbeeld. Ik vind het lastig om als ouder de balans te vinden. Je wilt je kinderen beschermen en controleren, maar toch ook in vrijheid grootbrengen."
VERWARDE MENSEN
Rob Zee van de Belangenvereniging Den Dolder zegt dat de psychiatrische patiënten in het dorp het probleem niet zijn. "Die zijn er natuurlijk al honderd jaar", zegt Zee. "In de inrichting zitten verwarde mensen. Daar heb je ook wel eens last van en dat twee Altrecht-patiëntes achter die serie autobranden zaten, was natuurlijk verschrikkelijk. Maar wat er nu gebeurt, dat kan dus helemaal niet."
Zee doelt op de forensische afdelingen, waar veroordeelde criminelen verblijven. "Die klinieken zitten er nog niet zo lang, pas een jaar of tien. Op die mensen zou veel beter gelet moeten worden. Als Altrecht beter naar het verleden van die zedendelinquent had gekeken, dan hadden ze toch wat anders moeten reageren. Daar is het dorp erg verdrietig over."
ALLES OP SLOT
Antonia Vos-Hoogsteden, een wat oudere inwoonster van Den Dolder, beaamt dat. Het gevaar komt volgens haar niet zozeer van de psychiatrische patiënten. "Als het mooi weer is zie ik ze langslopen met hun begeleider. Ik heb daar verder nooit last van gehad. Maar als dit gebeurt, ga je er wel over nadenken: waar gaat dit heen?"
Mevrouw Vos zegt dat ze zich tegenwoordig steeds onveiliger voelt. "De criminaliteit is toch ontzettend toegenomen, vind ik. Ik heb de hele dag alles op slot."
OPSTOOTJES
"We zijn best wat gewend hier", vindt De Olde, "en het merendeel van de buurtbewoners staat welwillend tegenover de jongens die je met beperkte vrijheden in het dorp ziet lopen. Ze moeten toch een keer terug naar de maatschappij. Je kunt ze moeilijk naar Siberië sturen."
Maar er zijn regelmatig opstootjes in het dorp, beschrijft hij. "Door mensen met zwaar afwijkend gedrag. Ik heb zelf ook wel een paar keer ingegrepen toen een jongen anderen lastigviel. Dit soort gasten vrij buiten laten lopen kan niet, die jongens kunnen de vrijheid niet aan."
NIET ALLEEN FIETSEN
Zijn dochters laat De Olde 's avonds dan ook niet alleen door het dorp lopen of fietsen. "We brengen en halen ze zoveel mogelijk. Ook al weten ze redelijk goed wat ze moeten doen als er iets gebeurt, tegen dit soort mensen kun je ze niet trainen. Dat is echt een probleem."
Rob Zee van de belangenvereniging wil dat er meer gesproken wordt over de aanwezigheid van criminelen in het dorp. Nu het erop lijkt dat Michael P. bij de verdwijning van de 25-jarige Anne Faber betrokken is, is de maat vol.
VEILIGHEIDSAVOND
Een veiligheidsavond werd vanochtend tot grote teleurstelling van inwoners van Den Dolder afgeblazen. Ze wilden vanavond de gelegenheid aangrijpen om de veiligheid rondom Altrecht-vestigingen ter sprake te brengen. Maar de politie wil de aandacht en inzet op het moment vooral besteden aan het vinden van Anne Faber.
Burgemeester Koos Janssen wilde tegenover RTV Utrecht niet ingaan op de zorgen onder de omwonenden van Altrecht.

Reacties uit Den Dolder op arrestatie in zaak-Anne Faber

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.