Politiek Zeist worstelt met zaak Anne Faber

ZEIST - Hoe ga je om met een instelling als Altrecht na een ernstig incident zoals de verdwijning van Anne Faber? Het is een lastige vraag waar de politieke partijen in Zeist zich op dit moment mee bezighouden.
Alle partijen snappen het onveilige gevoel dat op dit moment heerst in de de gemeente, maar meteen ingrijpen is een lastige kwestie.

VERBONDEN

"
zit er al bijna honderd jaar en is echt vergroeid met het dorp. Het geeft veel werkgelegenheid. Dus het moet niet zo zijn dat een incident de instelling in een kwaad daglicht zet", aldus Ronald Camstra, fractievoorzitter van Groenlinks.
Volgens Camstra moeten mensen niet de instelling meteen de schuld geven, maar kijken waar het mis is gegaan. De SP is dat met hem eens.

ZORG

Fractievoorzitter Pieter Wout Duquesnoy zegt dat het ook allemaal te maken heeft met de bezuinigingen op de zorg, aangestuurd vanuit Den Haag.
"Ze hebben veel betere tijden gehad. Er waren tijden dat mensen naar het dorp kwamen als er weer eens overlast was. Maar sinds vijf á zes jaar is dat wel anders. Je gaat je daardoor wel afvragen hoe veilig het is in Den Dolder", aldus Duquesnoy.

BEWONERS

De ChristenUnie-SGP heeft veel contact met "Doldenaren". Volgens fractievoorzitter Wouter Catsburg weten ze inmiddels hoe ze om moeten gaan met Altrecht. "Ze realiseren zich dat er mensen zitten die invloed hebben op hun samenleving", aldus de politcus.
"Maar ik merk ook dat het wordt ervaren als een fact of life. De relatie tussen Den Dolder en Altrecht is hecht en lang. Ja, natuurlijk zijn er zorgen. Maar mensen lopen daar ook gewoon in het dorp en zijn onderdeel van de samenleving geworden. Er is wel eens overlast, maar daar hebben ze mee leren leven."

OVERLAST

Ook eerder dit jaar trokken bewoners aan de bel omdat ze grote
ervoeren, veroorzaakt door cliënten van Altrecht. Het ging toen om diefstal,
en drank- en drugsoverlast.
De PvdA herkent de zorgen, maar wil nog niet meteen ingrijpen. Volgens fractievoorzitter Karst Schuring is het belangrijk dat er zorgvuldig wordt opgetreden in dit dossier.
Schuring: "De zorgen over de onveiligheid van mensen, die zijn voor de gemeenteraad natuurlijk heel belangrijk. Daar moeten we over spreken met elkaar en met de burgemeester."

BESTUREN

VVD-fractievoorzitter Jos van Loozenoord is het er ook mee eens dat de gemeente niet moet besturen op incidenten en de tijd moet nemen. Hoe verschrikkelijk erg de verdwijning van Anne Faber ook is.
"Je moet dus niet nu gaan beslissen dat Altrecht weg moet. Je moet er altijd rustig over nadenken en alle voors- en tegens tegen elkaar afwegen. Want ik denk dat we ook allemaal willen dat er instituten als Altrecht in Nederland zijn. Waar mensen opgevangen worden, die opvang nodig hebben."

ANNE

Anne Faber is al twaalf dagen vermist. Altrecht-patiënt
is aangehouden in verband met haar vermissing, maar de Utrechtse vrouw is nog altijd niet gevonden.
RTV Utrecht houdt alles wat we over de zaak weten bij op een tijdlijn. De belangrijkste ontwikkelingen staan hier op een rij.

Politiek Zeist worstelt met zaak Anne Faber

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.