DocU: Originele Winnie de Poeh tekeningen voor het eerst in Nederland

DOORN - [link]http://www.huisdoorn.nl/nl/|Huis Doorn[/link] brengt nu twee oude vijanden samen door in het voormalige huis van de Duitse keizer Wilhelm II, bevelhebber van het leger, de tekeningen van een Britse officier te laten zien.
Cornelis van der Bas is conservator en de drijvende kracht achter de tentoonstelling. Volgens hem laat de expositie "meer zien dan alleen de tekeningen".
Zo laat hij onder andere een kanon met een gewicht van meer dan een ton uit die tijd aanrukken. Van der Bas: "Het is een belangrijk stuk voor de tentoonstelling, omdat Shepard tijdens de Eerste Wereldoorlog ook dit soort kanonnen bediend heeft."
WINNIPEG
Winnie de Poeh is gebaseerd op een echte beer uit de Canadese plaats Winnipeg. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zou een Canadese soldaat op weg naar het slagveld in Engeland een pelsjager met een berenjong zijn tegengekomen. De soldaat kocht het dier en vernoemde het naar zijn eigen woonplaats: Winnipeg. Winnie wordt daarna al snel de mascotte van zijn regiment.
Van der Bas: "De keizer had ook een mascotte, een teckel die Senta heette. Overal waar de keizer naartoe ging, ging de teckel met hem mee."
In de tuin van Huis Doorn ligt Senta begraven met het volgende opschrift op zijn steen: Die True Senta, 1907-1927, Begleitete Seine Majestat den Kaiser im Welt Kriege, 1914 - 1918.
DIEREN
Het was tijdens WO I heel gebruikelijk om dieren in te zetten. Naar schatting zijn er zo'n 16 miljoen dieren gebruikt. Zo werden paarden, ezels en olifanten gebruikt om materieel te dragen en ging communicatie via postduiven.
Evert van Tellingen uit Zeist verzamelt objecten uit die tijd. Een aantal daarvan is te zien op de tentoonstelling. Van Tellingen verzamelt ook tekeningen van andere soldaten: "In al die tekeningen is de angst in de ogen van de mensen hetgeen dat eigenlijk als eerste op je overkomt."
NEUTRAAL
Nederland is neutraal in de Eerste Wereldoorlog maar voelt toch de gevolgen. Een miljoen vrouwen, mannen en kinderen komen hier naar toe, maar ook soldaten zoeken hun toevlucht in Nederland. Om de neutraliteit te waarborgen wordt er met Duitsland min of meer gedwongen een deal gesloten. Nederland moet buitenlandse soldaten ontwapenen en ze opsluiten in de interneringskampen.
In onze provincie bivakkeren 20 duizend Belgische soldaten in Zeist en Amersfoort. Maar de kampen zijn niet berekend op zoveel mensen. Er ontstaat onrust en er vallen zelfs doden. Al gauw komt de kampleiding er achter dat je de mannen moet bezig houden om de rust te bewaren. Er worden werkverschaffing- en leerprojecten opgezet. Het grootste [link]https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgenmonument_(Amersfoort)|oorlogsmonument[/link] van Nederland, het Belgenmonument in Amersfoort, is gebouwd door deze soldaten.
BROCHE
In de kampen werden de mooiste dingen gemaakt. Van Tellingen: "Hier heb ik een broche, die werd gemaakt van afgekookt been. Hele varkens en runderen gingen daar naar toe. En die botten werden gebruikt voor het vervaardigen van sieraden, pennen en kammetjes."
In de [link]http://www.eerstewereldoorlog.nu/|Eerste Wereldoorlog[/link] zijn miljoenen mensen omgekomen en de oorlog wordt op de dag van vandaag intensief herdacht in de betrokken landen. Arabella Campbell-Hunt, de kleindochter van Shepard, is speciaal uit Engeland overgekomen voor de tentoonstelling.
"Mijn grootvader zou verbaasd zijn, en verheugd om dit hier te zien. Het is een geweldige kans om de nare herinneringen en de angst van de Eerste Wereldoorlog achter ons te laten omdat zijn tekeningen, Britse tekeningen in het huis van de verbannen keizer te zien."
De tentoonstelling is nog tot en met 10 december te zien in Huis Doorn. De DocU "Geluksbeer in Oorlogstijd" is in het weekeinde van 14 en 15 oktober te zien op RTV Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.