Instellingen

Onderwijsbond beraadt zich op verdere acties

Stakende leraren in Wijk bij Duurstede.
Stakende leraren in Wijk bij Duurstede. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - De Algemene Onderwijsbond in Utrecht beraadt zich op verdere acties omdat het snel oplopende lerarentekort in het basisonderwijs "niet eens wordt genoemd" in het regeerakkoord. "Het lijkt wel of de onderhandelaars de afgelopen maanden onder een steen hebben geleefd", zegt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen.
De 270 miljoen euro die is toegezegd na eerdere stakingsacties van basisschoolleraren noemt zij een eerste stapje, geen structurele oplossing. "Nu blijkt bovendien dat het kabinet voorwaarden koppelt aan de extra middelen. Het geld komt er alleen als het onderwijspersoneel geen aanvulling meer krijgt op een eventuele WW-uitkering. Dus het bedrag is niet alleen te weinig, de sociale partners worden er ook nog eens mee gechanteerd. Als het kabinet dit soort deals wil sluiten, moet het plaatsnemen aan de cao-tafel", aldus Verheggen.
Ook op het punt van werkdrukbestrijding zakt Rutte III volgens haar door het ijs. "De vorige week gelekte 500 miljoen euro extra is komend jaar in werkelijkheid 10 miljoen euro. Pas in 2021 is het volledige bedrag (430 miljoen euro, red.) een feit. Het probleem is nu al urgent en op de schaal van het primair onderwijs heeft een plus van tien miljoen euro nauwelijks effect."
Leraren voerden vorige week opnieuw actie, omdat ze meer loon willen en een lagere werkdruk. Nieuwe acties werden toen al niet uitgesloten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.