Instellingen

Bolsius bekijkt kwestie Zuzu: "Als je de beelden ziet gaat je hart spreken"

AMERSFOORT - Burgemeester Bolsius van Amersfoort is zich aan het verdiepen in de kwestie rondom de 5-jarige Zuzu. Die dreigt samen met zijn moeder en broer uitgezet te worden naar Irak.
Het gezin zit nu nog in het asielzoekerscentrum in Amersfoort, maar is uitgeprocedeerd en kan ieder moment uitgezet worden. Er is inmiddels een grote steunactie op touw gezet om Zuzu in Nederland te houden. Hij heeft het syndroom van Down en is erg getraumatiseerd door de oorlog. Zijn moeder zegt dat het in Irak alleen maar slechter met hem zal gaan.

HART

Ook burgemeester Bolsius heeft inmiddels de beelden van Zuzu gezien. "Als je die beelden ziet, dan gaat je hart natuurlijk spreken. Dat zal iedereen hebben." Hij vertelde RTV Utrecht dat hij ook zelf met de initiatiefnemers van de steunactie wil praten. "Er is ambtelijk contact geweest en ik heb vrijdag een gesprek met de initiatiefnemer."
Bolisius gaf aan de situatie nauwkeurig te willen beoordelen. "Ik wil me heel goed verdiepen in de situatie, maar uiteindelijk bepaal niet ik, maar iemand in Den Haag of Zuzu mag blijven. Maar ik wil me er goed in verdiepen of er argumenten zijn om te zeggen dat voor dit kind in deze situatie een definitief verblijf wel of niet aan de orde is."

BEWINDSPERSOON

Bolsius is dan ook bereid om, als hij dat nodig acht, eventueel contact te zoeken met de verantwoordelijke bewindspersoon. "Ik kan kijken of alles goed is meegewogen. Als dat niet zo is, dan zou ik dat nog een keer in Den Haag kunnen neerleggen."
Het is niet voor het eerst dat Bolsius te maken krijgt met de uitzetting van asielkinderen. In de zaak rondom Lily en Howick kreeg de burgemeester veel kritiek op zijn handelen. Toch heeft dat geen enkele invloed op de manier waarop Bolsius nu naar Zuzu's situatie kijkt. "Elke casus is afzonderlijk. Iedere keer moet ik weer kijken of alles is meegewogen in een dossier."
De petitie 'Zuzu moet blijven' is inmiddels al duizenden keren getekend.

Bolsius bekijkt kwestie Zuzu: "Als je de beelden ziet, dan gaat je hart spreken"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.