Instellingen

PvdA: "Utrechtse kinderen in de kou"

UTRECHT - Steeds meer Utrechtse kinderen met problemen worden niet geholpen. Dat zegt de PvdA in de Domstad. Dat komt omdat er onvoldoende geld is. De gemeente ontkent dat kinderen niet worden geholpen.
Monique Hidding heeft een 17-jarige zoon. De jongen heeft een laag IQ, heeft enkele gedragsproblemen en heeft geen vertrouwen in volwassenen. Door zijn problemen lukt het hem niet om zijn school af te maken, hij zit al ruim een jaar thuis.
In februari zocht Monique hulp voor haar zoon. Via de huisarts kwam er een verwijzing naar Reinaerde, een jeugdhulpinstelling. Daar ging het administratief een paar keer fout. Uiteindelijk kwam er in september een intake.
Daarna zou een hulpverlener bij Monique en haar zoon thuis komen. De dag voor de afspraak belde de hulpverlener van Reinaerde echter af. In een telefoongesprek zei ze, dat dat was omdat het potje van de gemeente al sinds 1 juni op is.
Monique meldt zich in juli ook bij het buurtteam, maar daar is een lange wachtlijst. Tot op heden is haar zoon niet geholpen.

INCIDENT

Volgens de PvdA is dit geval geen incident. Raadslid Bouchra Dibi zegt dat ze meerdere ouders heeft gesproken die vergelijkbare problemen hebben bij het vinden van hulp voor hun kinderen.
De wethouder zegt daarentegen dat elk kind in Utrecht geholpen wordt, zelfs als potjes met geld leeg raken. In dat geval wordt er extra budget beschikbaar gesteld. Een speciale commissie moet die jongeren wel eerst beoordelen. Deze 'Commissie Passend Alternatief' komt eens per week bijeen, zodat er in theorie nauwelijks vertraging ontstaat.
De medewerker van Reinaerde vertelt aan de telefoon aan Monique ook over deze commissie, maar zij zegt erbij dat ze niet weet of de zoon van Monique voor een dergelijke oplossing in aanmerking komt.
Reinaerde laat weten dat het allemaal een groot misverstand moet zijn, de betreffende medewerker had dit nooit zo mogen zeggen. Reinaerde benadrukt - net als de wethouder - dat elk kind geholpen wordt. De instelling betreurt dat het in het geval van Monique mis is gegaan, maar zegt dat zoiets een uitzondering is. De instelling biedt zijn excuses aan Monique en haar zoon aan en zegt binnenkort contact met haar op te nemen.

OPROEP

RTV Utrecht is benieuwd of in de provincie Utrecht meer ouders geconfronteerd worden met de opmerking dat het geld voor jeugdzorg op is. U kunt mailen met marc@rtvutrecht.nl.

"Geen zorg kinderen omdat het budget in Utrecht op is"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.