Schoolklassen strijden om beste duurzame idee

PROVINCIE UTRECHT - Schoolkinderen uit de provincie Utrecht doen vandaag mee aan een wedstrijd voor het beste duurzame idee. Hoe kun je elektriciteit besparen of een toilet bouwen dat veel minder water nodig heeft?
38 Klassen van van achttien verschillende scholen stuurden een idee in en vijf klassen presenteren hun plan tijdens de finale van de ASR-scholenchallenge. Volgens jurylid Jos Beaten van verzekeraar ASR zitten er leuke ideeën bij.
Een van de plannen gaat over nog beter afval scheiden op een creatieve en leuke manier. Een andere school wil energieopwekkende tegels maken en een besparingsdag organiseren. Weer een andere wil met leerlingen koken met producten uit eigen moestuin, samen met de buurt. Dan heeft er nog een klas een heel systeem bedacht om binnen spullen te telen en de vijfde klas wil het schoolplein vergroenen, zodat buiten les gegeven kan worden.
De jury gaat er volgens Beaten op letten dat het idee uitvoerbaar is, creatief en nieuw en dat het echt impact heeft. "Het moet echt tot iets leiden. Uiteindelijk gaat het erom dat we kinderen er bewust van maken dat we maar één aarde hebben en dat die wordt doorgegeven aan de volgende generatie."
De winnaar krijgt 12.500 euro en hulp bij het realiseren van het plan.

Jurylid Jos Beaten belicht de plannen