RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Burgemeester Rhenen: machtsspelletje COC met regenboogvlag

RHENEN - Rhenen hijst vandaag net als andere Utrechtse gemeenten de regenboogvlag in het kader van Coming Out Day, maar burgemeester Van der Pas plaatst daar wel een kanttekening bij: het COC speelt volgens hem een machtsspelletje door gemeenten onder druk te zetten aan de actie mee te doen.

"Als je hem niet hijst, wek je de indruk dat je tegen homo's bent", zegt Van der Pas. "Op die manier krijg je niet de dialoog op gang tussen mensen die tegen homoseksualiteit zijn en mensen die vinden, zoals ik, dat iedereen zijn ding moet doen."

Van der Pas benadrukt dat hij op zich warm voorstander is van Coming Out Day. "Het hijsen van de vlag is goed om steun te betuigen aan een groep die het lastig heeft om zichzelf te kunnen zijn."

De SGP in Rhenen had de gemeente in een motie gevraagd om niet mee te doen aan de dag ter bevordering van emancipatie van andersgeaarden. De partij beriep zich op een bijbeltekst die de regenboogkleuren verbindt met de verbondenheid van alle mensen met God. Het gebruik voor een ander doeleinde zou daarom niet gepast zijn.

De burgemeester heeft weinig begrip voor die redenatie: "Vorig jaar hebben we de vlag ook gehesen en toen kwam er geen enkel bezwaar tegen. Als mensen er moeite mee hebben, kunnen ze ook naar mij komen."

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht