RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

"Er waren altijd gekjes in Den Dolder, maar dat waren andere gekjes"

1/2
DEN DOLDER - Volgens bewoners van Den Dolder is de echte overlast van psychatrische patienten zo'n tien jaar geleden begonnen. Sinds dat moment mochten clienten sneller naar buiten, bovendien zijn veel beveiligers wegbezuinigd.

Er worden al ongeveer honderd jaar psychiatrische patienten in Den Dolder opgevangen. "Ik weet niet beter, want dit dorp is op twee pijlers begonnen", vertelt buurtbewoonster Mieke van der Ploeg in het RTV Utrecht-programma Utrecht is Wakker. "De zeepfabriek en de Willem Arntsz Hoeve."

De Willem Arntsz Hoeve is inmiddels in gebruik genomen door Altrecht. Van der Ploeg: "Er waren altijd gekjes in het dorp. Maar dat waren andere gekjes dan dat er nu zijn."

Een jaar of tien geleden veranderde er volgens haar iets. "Ik kreeg als oplettende burger in de gaten dat er naast het gesloten gedeelte een paviljoen was, dat Roosenburg waar de opgepakte man woonde, waar mensen vrijheiden krijgen om te resocialiseren. Dat is geen lekker gevoel.''

De verdwijning van Anne Faber maakt veel indruk op de omwonenden. "Je weet in je achterhoofd dat er linke types zijn en daar ben je je normaal gesproken niet bewust van. En nu wel."

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht