Instellingen

OM wil psychiatrische behandeling voor bedreiger Paul Rosenmöller

DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Het Openbaar Ministerie eist een behandeling van één jaar in een psychiatrisch ziekenhuis tegen de 52-jarige bedreiger van Paul Rosenmöller. Hij dreigde om patiënten bij een huisarts dood te slaan en kinderen in een dagverblijf iets aan te doen als het oud-kamerlid van GroenLinks uit Driebergen hem niet zou helpen.
Verdachte Stephen M. oogt rustig als hij onder begeleiding van agenten de rechtszaal in wordt gebracht. De 52-jarige Amsterdammer heeft psychische problemen. Volgens deskundigen is M. schizofreen en wordt het hem snel teveel als hij stress heeft.
In de periode waarin hij de brieven stuurde zegt M. dat hij veel werkte en dat zorgde voor veel druk. Tijdens de zitting zegt hij geschokt te zijn van de dingen die hij op papier heeft gezet. "Ik zie mijzelf niet als iemand die geweld gebruikt, dat heb ik ook nog nooit gedaan." M. heeft een blanco strafblad.
Stephen M. zag een tv-uitzending waarin Paul Rosenmöller praat met een psychiater die hem vroeger heeft behandeld. Volgens M. heeft de psychiater fouten gemaakt in zijn behandeling. Hij wilde Rosenmöller onder druk zetten om voor zijn belang op te komen en de arts op te dragen om "de waarheid te vertellen".
Volgens het OM is de man vanwege zijn psychische problemen volledig ontoerekeningsvatbaar en kan daarom niet worden vervolgd. Wel zegt de Officier van Justitie dat hij zijn stoornis niet helemaal begrijpt: "Er is een gebrek aan ziektebesef", zegt de Officier van Justitie. Het OM wil dat hij een jaar lang wordt behandeld in een psychiatrisch ziekenhuis om een duidelijker beeld te krijgen van zijn ziekte en de risico's die er kunnen zijn.
De verdediging is ook voor extra professionele hulp voor Stephen M. Het afgelopen jaar zat M. in voorarrest. "Dat is een time-out geweest, hij is opgebloeid", zegt advocaat Machteld Roethof. De advocaat stelt voor om hem thuis intensief te begeleiden.
De rechter doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.