De Kwestie: Week van de Armoede, nuttig of niet nodig?

UTRECHT - Het de Week van de Armoede in Utrecht. Maar zeven dagen de aandacht richten op de 18.000 huishoudens die rond de armoedegrens leven in de stad: is dat nodig? Het gaat toch goed in dit gave land? De Kwestie ging de straat op en vroeg: Week van de Armoede, nuttig of niet nodig?
Marry Mos werkt voor de Armoedecoalitie, een samenwerking tussen verschillende instellingen die zich bezighouden met armoede in Utrecht zoals De Tussenvoorziening, het Leger des Heils, U Centraal en de Emmaus. De Armoedecoalitite organiseert de Week van de Armoede: zeven dagen vol activiteiten voor mensen met weinig geld.
Met de week hoopt Mos meer bewustzijn over armoede te creëren bij de gelukvogels die zelf geen geldproblemen hebben. Maar de week is ook vooral bedoeld voor mensen die wél moeite hebben rond te komen. Om die te bereiken zijn er de hele week activiteiten en informatiebijeenkomsten.
Vaak willen mensen met weinig geld niet over hun situatie praten. Jammer, want daardoor horen ze niet over de vele regelingen die er zijn voor huishoudens met een kleine beurs. Zo kunnen kinderen uit dit soort gezinnen bijvoorbeeld gratis huiswerkbegeleiding of een computer krijgen van de gemeente.
Mos zegt dat het belangrijk is om mensen snel uit de armoede te halen. Vooral kinderen zijn namelijk kwetsbaar. Als die opgroeien in een gezin met weinig geld, lopen ze kansen mis en eindigen ze misschien in dezelfde situatie als hun ouders terwijl dit niet nodig is. En het gaat over een aanzienlijk aantal kinderen in Utrecht, aldus het oud-raadslid van GroenLinks: "Gemiddeld zitten er 2 à 3 kinderen uit zo'n gezin in elke klas."
Maar mensen hebben het toch vaak aan zichzelf te danken? Moeten ze maar geen dure televisie of auto kopen toch? Niet echt, aldus Mos. Ze geeft een voorbeeld uit de praktijk: een jongere wordt 18, moet opeens zijn eigen zorg betalen maar weet dit niet of heeft dit niet van huis uit meegekregen, en raakt zo al meteen in de schulden.
Gevraagd naar oplossingen hoeft Mos niet lang na te denken. De uitkeringen moeten volgens haar omhoog én er moeten meer kansen komen voor mensen in deze situatie. Ze noemt als voorbeeld de Rabobank, die vroeger in Utrecht bedrijven een lening gaf als ze ook een baan gaven aan iemand in een kwetsbare positie. Een goed initiatief, volgens Mos: "Samen moeten we het doen."

OVERVECHT

Benieuwd naar de mening van mensen op straat trekken we de Utrechtse wijk Overvecht in. Dit is een van de wijken in Utrecht waar een boel mensen wonen die op of nabij de armoedegrens leven. Op een pleintje voor een winkelcentrum blijkt al snel hoe gemakkelijk mensen langs elkaar heen leven als het gaat over armoede.
We spreken een voorbijganger die de armoedeweek overdreven vindt. Hij zegt het eigenlijk nooit tegen te komen. Nog geen 15 meter verderop zit een oudere man op een scooter. Hij heeft moeite rond te komen van zijn pensioen. De man zegt zoveel kwijt te zijn aan zijn medicijnen dat hij 'moet sparen voor een karbonaadje met de kerst.'
Voor veel Utrechters is armoede verborgen, ook al staan de mensen over wie het gaat 15 meter verderop op hetzelfde plein. Misschien is een weekje wat extra aandacht aan de zaak besteden dus geen slecht idee.
De Kwestie wordt donderdagavond uitgezonden op RTV Utrecht en is nu te zien bij dit bericht. Vrijdag overdag wordt de uitzending herhaald.

De Kwestie over 'De Week van de Armoede'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.