Overvecht-Noord als eerste helemaal aardgasvrij

UTRECHT - Utrecht is begonnen met het aardgasvrij maken van de stad. In Overvecht-Noord wordt als eerste bij ruim 6600 woningen de gasaansluiting vervangen door een duurzaam alternatief.
Deze week maakten veertien Utrechtse gemeenten bekend dat ze voortaan aardgasvrij gaan bouwen. Utrecht meldde deze zomer al dat nieuwbouwwoningen geen aardgasaansluitingmeer krijgen.
Wethouder Lot van Hooijdonk heeft de gemeenteraad in een brief meer informatie gegeven over de precieze invulling van de plannen. Ze spreekt van een complexe operatie waarvoor nog geen draaiboek beschikbaar is. Er ligt een meerjarenplan dat uiterlijk 2030 moet zijn afgerond.
Het college van b&w en netbeheerder Stedin hebben voor Overvecht-Noord gekozen, omdat hier het merendeel van de gasleidingen voor 2030 moet worden vervangen. Een nieuwe leiding gaat naar schatting veertig jaar mee.
"Als we nu niets doen dan loopt de nieuwe afschrijvingstermijn door tot 2060 of nog later. Daarom is het niet wenselijk om nieuwe aardgasleidingen aan te leggen'', staat in de brief.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.