RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Woningverkopen vallen stil, prijzen stijgen hard

NIEUWEGEIN - In de populairste regio's van Nederland zijn te weinig beschikbare huizen om aan de vraag te voldoen. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. Zo werden in en om Utrecht en Amersfoort in het derde kwartaal 7 tot 8 procent minder woningen verkocht dan een jaar eerder. In Woerden is de daling zelfs 14 procent.

Vooral voor starters en huishoudens met een laag inkomen wordt het vinden van een woning in de Randstad steeds moeilijker. Woningen die in de verkoop komen, wisselen voor steeds hogere prijzen van eigenaar, betaalbare woningen zijn simpelweg niet te vinden.

Binnen de provincie Utrecht is er alleen een lichte stijging (0,4 procent) van het aantal verkochte woningen te vinden in de regio Bunnik/Zeist.

De daling van het aantal verkochte woningen gaat gepaard met hard stijgende prijzen. In de regio Utrecht was de stijging 12,8 procent, in Amersfoort 11 procent. Woerden (9,1 procent) en Bunnik/Zeist (7,1 procent) doen daar niet veel voor onder.

De in Nieuwegein gevestigde NVM waarschuwt al langer voor oververhitting van de markt en hard stijgende huizenprijzen. De gemiddelde woning kost nu 264.000 euro, zo'n 10% meer dan een jaar geleden.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht