Eddy Zoey eet zich door het bos heen

PROVINCIE UTRECHT - Het is herfst en dat geeft behalve veel regen dit jaar ook uitzonderlijk veel paddenstoelen. Eddy ontmoet Jana Verboom op landgoed Broekhuizen bij Leersum. Zij weet veel van paddenstoelen en hun relatie tot de rest van natuur, met name bomen.
Van eetbare planten die ze vinden maken Eddy en Jana ter plekke een salade van zevenblad, vlierbes, veldkers, eekhoorntjesbrood en brandnetel. Jana: "Als je de brandnetel van onder af plukt dan prikt ie niet, want van onderen prikken de blaadjes niet".

PADDENSTOELEN

Er groeien in deze tijd zo'n 300 soorten paddenstoelen op het landgoed. Van het minuscule eikendopzwammetje tot de enorme reuzenzwam. De grote verscheidenheid aan paddenstoelen op het landgoed komt door de vele oude bomen en het dode hout wat blijft liggen. Wat ook meespeelt is dat het landgoed zo divers is, met grasland, natte vennetjes, een beukenlaan en gemengd bos.
Dit jaar is een bijzonder goed paddenstoelenjaar vanwege de afwisseling van vochtige, maar niet té natte periodes en warme, maar niet té hete perioden. Jana: "Als je goed kijkt zie je eigenlijk overal paddenstoelen en niet alleen in de herfst hoor."
Eddy bestudeert de structuur van de paddenstoel zonder 'm te beschadigen, hij houdt spiegeltje onder de hoed: "Het zijn echt architectonische hoogstandjes die paddenstoelen. Als je er naar kijkt hoe dit in mekaar zit en hoe dit gebouwd is. Echt heel fraai!"

SAMENWERKEN

De paddenstoel is de zichtbare vrucht van een schimmelconstructie die zich onder grond bevindt. Sommige paddenstoelen werken samen met de oude bomen van het landgoed. De schimmels onder de grond zorgen ervoor dat de boomwortels meer water krijgen en de boomwortels zorgen ervoor dat de paddenstoelen meer voeding krijgen.
Natuurlijk Zoëy is op zaterdag te zien bij RTV Utrecht. De aflevering is ook te zien bij dit artikel.

Eddy Zoëy eet zich door het bos heen