Petitie 'falend rechtssysteem' na dood Anne Faber massaal ondertekend

PROVINCIE UTRECHT - Een moeder van drie dochters is een petitie begonnen na de dood van Anne Faber. Ze eist daarmee een onderzoek naar het "falend rechtssysteem in de zaak van Michael P.". Een dag na de start van de actie passeerde de teller de kwart miljoen handtekeningen.
De 27-jarige P. zit vast omdat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Anne Faber. De veroordeelde zedendelinquent is de enige verdachte in de zaak.
De ondertekenaars van de petitie roepen het ministerie van Veiligheid en Justitie ter verantwoording. "Tevens eisen wij een onderzoek naar de kliniek Aventurijn Forensische Psychiatrie Altrecht en willen een verslag van de werkwijze en het beleid binnen de kliniek.", aldus de opstelster van de petitie.
Het kabinet maakte gisteren bekend dat er een onderzoek komt naar de psychiatrische kliniek van Altrecht in Den Dolder, waar Michael P. mocht resocialiseren.

BEGRIP

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft alle begrip voor de handtekeningenactie. Wel wijst hij erop dat er al twee onderzoeken in gang zijn gezet. Bovendien kan hij zich als politicus niet uitlaten over de rechtsgang, omdat rechters onafhankelijk zijn.
"Ik vind het een afschuwelijke gebeurtenis'', zei Plasterk. "Het hele land heeft natuurlijk twaalf dagen in angst gekeken naar wat er gebeurde.''
Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie heeft donderdag al twee inspectiediensten opdracht gegeven de gang van zaken in de psychiatrische kliniek waar P. verbleef te onderzoeken, bracht Plasterk in herinnering.
De kliniek is in opspraak omdat die P. veel te vrij zou hebben gelaten. Ook het besluit van de rechter om P. na een eerdere gewelddadige dubbele verkrachting geen tbs op te leggen heeft veel woede gewekt. Maar "over de rechtsgang ga ik niets zeggen'', zei Plasterk. "Dat past een politicus niet.''