Zorginstelling in Breukelen verdacht van PGB-fraude

BREUKELEN - De boekhouder van een Breukelense zorginstelling wordt verdacht van PGB-fraude. Dat meldt het Functioneel Parket aan RTV Utrecht.
De man was administratief medewerker bij de stichting Zorg Delen. Deze instelling had een zestigtal cliënten. Zo'n vijftien daarvan kregen dagbesteding in een pand van de instelling in Breukelen.
Ook was er een vestiging in Dordrecht. Daarnaast verleende de stichting thuiszorg. Zorg Delen bood vooral hulp aan ouderen en aan verslaafden van Marokaanse, Turkse en Surinaamse afkomst.

ERNSTIGE RISICO'S

Eind vorig jaar bracht de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een verrassingsbezoek aan de het pand aan de Poeldijk in Breukelen waar de dagopvang werd geregeld. De IGZ constateerde heel veel misstanden en schreef in een rapport eerder dit jaar dat de cliënten ernstige risico's liepen.
Zo was er geen deskundig en geschoold personeel. Een vrijwilliger was het best op de hoogte van de gang van zaken binnen de instelling. Bij een controlelijst met meer dan zeventig controlepunten scoorde de instelling slechts op vier punten een voldoende.

MEDICIJNEN

De IGZ schrijft onder meer dat medicijnen werden uitgedeeld door iemand die geen enkele opleiding op het gebied van geneesmiddelen had. Als een cliënt een vraag stelde over een medicijn, dan werd dat opgezocht op Google.
Ook waren er geen goede afspraken met apothekers. Verder waren cliëntendossiers niet in orde en hadden bestuurders geen Verklaring Omtrent het Gedrag.

MISBRUIK

Na onderzoek werd vastgesteld dat er een Persoonsgebonden Budget (PGB) was aangevraagd voor de verzorging van een man die in de gevangenis zat. De instelling kon onmogelijk thuiszorg verlenen aan deze persoon, maar streek wel zijn PGB op.
Negen van de zestig cliënten kwamen uit de gemeente Utrecht, een andere cliënt woont in de gemeente Stichtse Vecht. Waar de andere vijftig cliënten vandaan komen is niet duidelijk.

SUBSIDIE STOP

Naar aanleiding van het rapport stopte de gemeente Utrecht de betaling van PGB's die voor de instelling bedoeld waren. Ook het zorgkantoor stopte de betalingen.
Kennelijk hebben andere gemeentes dat ook gedaan, want Zorg Delen is inmiddels niet meer actief.

NIEUWE STICHTING

De voormalige voorzitter van Zorg Delen blijkt gevlucht. Hij zit in Turkije, zo melden diverse bronnen aan RTV Utrecht. De boekhouder van Zorg Delen is een nieuwe stichting gestart, onder de naam Hira Zorg in Utrecht. Deze man wordt volgens het functioneel parket verdacht van PGB-fraude.
Het functioneel parket denkt dat hij cliënten van Zorg Delen heeft overgeheveld naar Hira Zorg. In juli van dit jaar is zijn woning en het kantooradres van het zorgbureau doorzocht. Ook de woning van de voorzitter van de zorgstichting is doorzocht. Er is administratie in beslag genomen.

BETALINGEN STOPGEZET

Het Achmea Zorgkantoor laat weten dat zij de betalingen die bestemd waren voor zowel Zorg Delen als Hira Zorg heeft stopgezet. Volgens een woordvoerder van het zorgkantoor kregen de stichtingen niet alleen geld uit PGB's maar ook via zorgverzekeraars.
De voorzitter van Hira Zorg, Y.S. zegt tegen RTV Utrecht dat hij inderdaad is verhoord door de politie. Hij zegt dat zijn rol bij Zorg Delen slechts heel klein was en dat er bij Hira Zorg niets mis is. Als er al iets mis was bij Zorg Delen dan ligt dat volgens hem aan bestuurder S.. Maar die verblijft in Turkije, zegt Y.S.
Om hoeveel geld deze fraudezaak gaat, wil het parket niet zeggen. Dat is volgens een woordvoerder nog onderwerp van onderzoek.
Weet u meer over deze zaak? Mail naar marc@rtvutrecht.nl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.