RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

OM eist in hoger beroep 8 jaar cel tegen 'grofgebekte' Silvester L.

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft vanmiddag in hoger beroep 8 jaar celstraf geŽist tegen Silvester L.. De Utrechter wordt verdacht van moord op zijn ex Sandra GarcŪa Geraldino. Eerder werd hij daarvoor veroordeeld tot zes jaar celstraf.

Het OM blijft hiermee bij de oorspronkelijke eis van acht jaar. Hoewel de rechtbank L. tot zes jaar veroordeelde, is volgens het OM een hogere straf op zijn plaats vanwege de impact van de zaak. Ook de houding van de verdachte - die nooit spijt heeft betuigd en nooit openheid van zaken heeft gegeven - speelt mee in de eis.

Volgens de advocaat-generaal is er geen twijfel over de rol van de Utrechter in de zaak. De bewijzen zijn helder, zoals bloedsporen in het huis.


ZUILEN

GarcŪa Geraldino werd in de zomer van 2015 omgebracht in de Utrechtse wijk Zuilen. De van oorsprong Dominicaanse vrouw werd gevonden in de bosjes bij de De Muinck Keizerbrug.

De Utrechtse Silvester L. kwam al snel in beeld als verdachte. Ruim een jaar later werd hij veroordeeld tot zes jaar cel voor de dodelijke trap die leidde tot haar dood.


COMPLOT

L. zegt dat hij wordt gemanipuleerd. Hij spreekt van "een groot complot" tegen hem, waarbij iedereen betrokken is: getuigen, agenten, zelfs de speurhonden.

Ook zou er met veel bewijs gerommeld zijn. Agenten zouden sleutelbossen hebben laten bijmaken. Het mes zou van het plaats delict zijn verdwenen. Getuigen zouden bewust hebben gelogen. "Ze zijn die tunnel ingedoken", zei hij, wijzend op het OM. "Oh, die ex zal het wel gedaan hebben!"

Met name de politie verwijt hij gerommel met het bewijs. "Het zijn gewoon hufters. En jullie geloven ze!", roept hij de rechters toe. "Het is ťťn grote poppenkast.


GROFGEBEKT

Lang na de eis van het Openbaar Ministerie werd de verdachte uit de rechtszaal verwijderd. Hij onderbrak de advocaat-generaal en begon te schreeuwen. Toen de rechter hem streng en boos waarschuwde, ging de verdachte alsnog door. De grens was daarmee voor de rechter bereikt.

Al eerder in het hoger beroep bleek L. behoorlijk grofgebekt en gefrustreerd over de rechtszaak. Ook vandaag nam de Utrechter geen blad voor de mond in de rechtszaal. Volgens RTV Utrecht-verslaggever Martin de Wit zei L. onder andere tegen de rechter: "Je kunt het allemaal goedpraten met je lulpraatjes. Je bent op de hand van het OM, niet op mijn hand."

L. ging verder: "Voor de goede orde, Sandra staat voor mij op een voetstuk. Ze is de moeder van mijn kinderen."

Toen Silvester L. hard met zijn vuisten op zijn tafel begon te slaan en luid vloekte, greep een rechter in. "Denkt u echt dat we dit allemaal een beetje aan gaan zitten horen? Gedraag u eens een beetje." De verdachte kalmeerde daardoor even, maar ging vervolgens verder met zijn betoog. "Even later schreeuwt hij opnieuw over de 'schaamteloosheid' van 'die hufters'", aldus verslaggever martin de Wit.

Ook zei L. op het verzoek van de rechter om het zakelijk te houden: "Dat bepaal ik zelf wel. Anders stuur je me toch gewoon weg? Ook best."

De rechter doet op 27 oktober uitspraak.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht